Novi nalazi Koalicije „Pod lupom“: Veliki broj prijava o trgovini mjestima u biračkim odborima
Novi nalazi Koalicije „Pod lupom“: Veliki broj prijava o trgovini mjestima u biračkim odborima
Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH je na današnjoj online press konferenciji predstavila rezultate dugoročnog posmatranja Lokalnih izbora 2020. za period od 07. 09. do 25. 10. 2020. godine. Stotinu dugoročnih posmatrača Koalicije „Pod lupom“ izvještavaju na sedmičnom nivou o aktivnostima na terenu, te su do sada poslali ukupno 997 redovnih izvještaja o ključnim nalazima posmatranja i održ
  Najava događaja za medije: Online press konferencija Koalicije "Pod lupom"
Najava događaja za medije: Online press konferencija Koalicije "Pod lupom"
Prijenos uživo putem YouTube kanala i Facebook stranice 29. 10. 2020. u 11:00 h
  Zaigraj kviz i provjeri koliko znaš o izborima!
Zaigraj kviz i provjeri koliko znaš o izborima!
PRVI PUT BIRAM
  Završene prijave za posmatrače izbornog dana Koalicije „Pod lupom“
Završene prijave za posmatrače izbornog dana Koalicije „Pod lupom“
Koalicija „Pod lupom“ obavještava građane i građanke Bosne i Hercegovine da su prijave za posmatrače/ice izbornog dana Lokalnih izbora 2020. godine završene 16. oktobra/listopada.
  Saopćenje za javnost / Koalicija „Pod lupom“: Za bolje izbore u BiH nam treba još puno rada
Saopćenje za javnost / Koalicija „Pod lupom“: Za bolje izbore u BiH nam treba još puno rada
Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu predstavila Prvi preliminarni izvještaj o dugoročnom posmatranju Lokalnih izbora 2020. za period od 07. 09. do 11. 10. 2020. godine. Stotinu dugoročnih posmatrača Koalicije „Pod lupom“ izvještavaju na sedmičnom nivou o aktivnostima na terenu, te su do sada poslali ukupno 711 redovnih izvještaja o ključnim nal

Ostanite povezani

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (7)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (4)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (36)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (20)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (3)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (4)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (6)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (1)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (1)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (1)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (2)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (6)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (4)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (5)

Glasaj

Mapa