Koalicija "Pod lupom": Preliminarna ocjena izbornog dana
Koalicija "Pod lupom": Preliminarna ocjena izbornog dana
PRELIMINARNA OCJENA IZBORNOG DANA (16. 11. 2020.)
  Do 18:00 glasalo 48, 8 % birača, do 20:00 zabilježeno 160 kritičnih situacija
Do 18:00 glasalo 48, 8 % birača, do 20:00 zabilježeno 160 kritičnih situacija
Oko 2.600 posmatrača Koalciije „Pod lupom“, koja posmatra izborni dan za Lokalne izbore 2020. godine u Bosni i Hercegovini, izvijestilo je o kritičnim situacijama do 20:00 sati, zatvaranju biračkih mjesta i izlaznosti na izbore do 18:00 sati.
  Saopćenje za javnost: Do 14:00 glasalo 35,2 % birača, zabilježeno 120 kritičnih situacija
Saopćenje za javnost: Do 14:00 glasalo 35,2 % birača, zabilježeno 120 kritičnih situacija
Saopćenje za javnost (15. 11. 2020. u 16:30 h)
  Saopćenje za javnost (15. 11. 2020. u 11:00 h): Izborni proces do 10:00 h (otvaranje biračkih mjesta, pristup posmatrača i kritične situacije)
Saopćenje za javnost (15. 11. 2020. u 11:00 h): Izborni proces do 10:00 h (otvaranje biračkih mjesta, pristup posmatrača i kritične situacije)
Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja je zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa angažovala 2. 600 građanskih i nestranačkih posmatrača za Lokalne izbore 2020. godine, izvijestila je javnost na današnjoj press konferenciji u Sarajevu o otvaranju biračkih mjesta, pristupanju posmatrača Koalicije „Pod lupom“ biračkim mjestima te incidentima koje su zabilježili njeni posmatrači do 10:00 h.
  Krizni štab usvojio preporuku Koalicije “Pod lupom”
Krizni štab usvojio preporuku Koalicije “Pod lupom”
Posmtrači Koalicije “Pod lupom” izuzeti od mjera ograničavanja kretanja u izbornoj noći

Ostanite povezani

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (11)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (4)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (54)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (30)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (3)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (5)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (10)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (3)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (1)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (2)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (7)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (6)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (9)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (5)

Glasaj

Mapa