Jačanje civilnog društva: Koalicija Pod lupom sa više od 80 organizacija radi na tome da posmatranje izbora u BiH postane održivo
Jačanje civilnog društva: Koalicija Pod lupom sa više od 80 organizacija radi na tome da posmatranje izbora u BiH postane održivo
U Banjoj Luci je održan trening namijenjen organizacijama civilnog društva koje su učestvovale u građanskom, nestranačkom posmatranju Lokalnih izbora 2020. godine s ciljem jačanja njihovih kapaciteta u oblasti strateškog planiranja i namicanja sredstava.
  Razmatra se uvođenje skenera i bez izmjena Izbornog zakona
Razmatra se uvođenje skenera i bez izmjena Izbornog zakona
Centralna izborna komisija (CIK) BiH razmatra mogućnosti uvođenja skenera na narednim općim izborima BiH, na način da za njihovu primjenu nije potrebna izmjena Izbornog zakona, u slučaju da u parlamentu ne bude bilo moguće usvojiti amandmane na ovaj zakon.
  CIK traži deset miliona maraka za nove tehnologije
CIK traži deset miliona maraka za nove tehnologije
Centralna izborna komisija (CIK) BiH revidirala je svoj prvobitni zahtjev za dodjelu sredstava iz budžeta za 2022. godinu kojim traži deset miliona KM za nabavku opreme neophodne za digitalizaciju izbornog procesa.
  Razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH i dalje bez rezultata
Razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH i dalje bez rezultata
Uprkos naporima, uglavnom stranaca, da se u neizbornoj godini donesu izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, pa i izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na izbore, do kraja godine teško da će se to ostvariti zbog aktuelne blokade u radu državnih institucija. Upitan je i rad Interresorne radne grupe koja se bavi izmjenama zakona. Još nema konačnog dogovora političkih lidera o suštinskim izmjenama izbornog zakonodavstva, ali izbori će biti održani.
  Objavljen spisak čak 2.864 zvaničnika koji nisu dostavili izjave o imovinskom stanju
Objavljen spisak čak 2.864 zvaničnika koji nisu dostavili izjave o imovinskom stanju
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 58. sjednici ustanovila da čak 2.864 zvaničnika nije dostavilo potpisanu izjavu o svom ukupnom imovinskom stanju.

Ostanite povezani

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (20)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (6)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (75)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (37)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (7)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (6)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (12)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (4)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (2)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (3)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (10)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (7)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (11)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (7)

Glasaj

Mapa