CIK donio niz odluka o sankcionisanju vinovnika koji su opstruirali izborni proces u Stocu

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluke o sankcioniranju pojedinih članova izborne admistracije i pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na Lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.

Sarajevo, 24.11.2016. - Utvrđeno je da su  kandidat Salmir Kaplan i politički subjekt Za bolji Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Salmira Kaplana sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Za bolji Stolac izriče novčana kazna od po 5.000 KM.


Utvrđeno je da su  kandidat Demir Mahmutćehajić i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Demira Mahmutćehajića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.


Utvrđeno je da su  kandidat Ahmet Ljubović i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Ahmeta Ljubovića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.


Utvrđeno je da su  kandidat Božo Raguž i politčki subjekt Hrvatska kolacicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990  odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Bože Raguža sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 izriče novčana kazna od po 1.500 KM.


Pokrenuti postupci protiv kandidata Enise Buzaljko i Harisa Baljića su obustavljeni jer CIK nije imao dovoljno dokaza za utvrđivanje njihove odgovornosti za prekid izbora u Stocu.


Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku o razrješenju dužnosti predsjednika i članova Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića, Avde Jaganjca i Melihe Kapor i izrečena im je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine.


Za 35 predsjednika odnosno članova biračkih odbora iz izborne jedinice Stolac izrečene su novčane kazne u iznosu od 700 KM za predsjednike i 300 KM za članove i izrečena im je zabrana  angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine.


Za četiri člana biračkih odbora izrečena je zabrana  angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine bez novčane kazne. Za 175 članova biračkih odbora, pokrenuti postupci su obustavljeni jer nisu bili angažovani za izborni dan ili su opravdano bili odsutni sa biračkog mjesta.


Navedene odluke o sankcioniranju nisu pravosnažne, na njih se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (356)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (95)

Providne glasačke kutije (116)

Smanjenje visine glasačkih kabina (24)

Sve navedeno (476)

Drugo (82)

Glasaj

Mapa