CIK ostao pri istoj odluci u slučaju Stoca

U ponovljenom postupku, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluke o sankcioniranju pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na Lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.
CIK ostao pri istoj odluci u slučaju Stoca

Utvrđeno je da su  kandidat Selmir Kaplan i politčki subjekt Za bolji Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Salmira Kaplana sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Za bolji Stolac izriče novčana kazna od po 5.000 KM.


Utvrđeno je da su  kandidat Demir Mahmutćehajić i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Demira Mahmutćehajića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.


Utvrđeno je da su  kandidat Ahmet Ljubović i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Ahmeta Ljubovića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.


Utvrđeno je da su  kandidat Božo Raguž i politčki subjekt Hrvatska kolacicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990  odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Bože Raguža sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 izriče novčana kazna od po 1.500 KM.


Pored navedenog, Centralna izborna komisija BiH je danas utvrdila i rezultate na osnovu izvještaja o provedenim posrednim izborima za Gradsko vijeće Grada Sarajeva iz Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, prema kojima mandate u Gradskom vijeću Grada Sarajeva dobijaju Gabela Edina, Velić Lana, Fijuljanin Sanela, Peštek Enes, Biber Bajro, Vukadin Toni i Jurić Mira. Na današnoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je ovjerila devet (9) kandidatskih listi iz Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Na listama se nalazi 28 kandidata. Ovjereno je i 7 kandidatskih listi sa 20 kandidata iz Općinskog vijeća Novo Sarajevo za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva.


Nakon razmatranja izvještaja o provedenim posrednim izborima u Skupštini opštine Pale za Skupštinu Grada Istočno Sarajevo, utvrđeni su rezultati i mandati u Skupštini Grada Istočno Sarajevo dodjeljeni su: Škipina Damjanu, Gluhović Zoranu, Simović Miroslavu, Blagojević Nikoli, Lučić Vladimiru, Pejović Bojanu i Koprivica Mladenu. Osmi mandat će biti  dodjeljen žrijebom u ponedjeljak, 19.12.2016. godine. Ovjerene su i kandidatske liste za Skupštinu Grada Istočno Sarajevo iz skupština opština Istočni Stari Grad (3 liste sa 13 kandidata) i Istočna Ilidža (8 listi sa 23 kandidata).


Na osnovu nalaza revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka iz 2014. godine, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici izrekla novčane kazne za 7 političkih stranaka zbog kršenja pojedinih odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka.


Novčane kazne su izrečene sljedećim političkim strankama:


1.     Nova socijalistička partija 1.000 KM


2.     Partija ujedinjenih penzionera 5.000 KM


3.     Posavska stranka 500 KM


4.     Socijaldemokratska unija BiH 1.000KM


5.     Socijalistčka partija 3.000 KM


6.     Stranka napredna Srpska 1.000 KM


7.     Stranka pravde i povjerenja 4.000 KM


Izvor: CIK BiH

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (375)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (100)

Providne glasačke kutije (124)

Smanjenje visine glasačkih kabina (28)

Sve navedeno (494)

Drugo (85)

Glasaj

Mapa