Do 14:00 h glasalo 18,5 % birača u Travniku, 42,7 % u Foči (FBiH)

Posmatrači Koalicije''Pod lupom'' izvijestili su o procesu glasanja u Travniku i Foči (FBiH) do 14:00 h. Svi posmatrači neometano prate proces glasanja na svim biračkim mjestima.
Do 14:00 h glasalo 18,5 % birača u Travniku, 42,7 % u Foči (FBiH)

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično glasanje na trećini  biračkih mjesta (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti). Takođe, na trećini biračkih mjesta zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti).


Na 12 biračkih mjesta ista osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 11 u Travniku.


Glasanja bez propisne identifikacije zabilježeno je na jednom biračkom mjestu u Travniku (091A042).


Do 14:00 h nisu zabilježeni slučajevi tzv. „bugarskog voza“ (pojedini birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima), niti slučajevi otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, zastrašivanja ili vršenja pritisaka na birače. Ni na jednom biračkom mjestu nije bilo primjedbi ili prigovora posmatrača.


Tokom glasanja su se primjenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.


Izlaznost


Koalicija „Pod lupom“ prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost do 14:00 h na prijevremenim izborima u izborima u Travniku je 18, 5 % (sa marginom statističke greške od +/- 2, 7 % na intervalu od 95 procentne tačnosti). Izlaznost u Foči (FBiH) je 42, 7 % (sa marginom statističke greške od +/- 7, 1 % na intervalu od 95 procentne tačnosti).


Preliminarni podaci sa uzorka posmatranih biračkih mjesta, i uzimajući u obzir marginu statističke greške, ukazuju na to da je izlaznost u Travniku do 14:00 sati manja za oko 15 % u odnosu na redovne Lokalne izbore održane 15. 11. 2020. godine.


Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj 080 05 05 05 ili putem online obrasca https://bit.ly/3wBSlwc.


Sljedeća konferencija za medije održat će se u 21:30 h, kada će Koalicija „Pod lupom“ pružiti informacije o izlaznosti na izbore, procesu glasanja, zatvaranju biračkih mjesta i brojanju glasova za načelnika.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (20)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (6)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (75)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (37)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (7)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (6)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (12)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (4)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (2)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (3)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (10)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (7)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (11)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (7)

Glasaj

Mapa