Izborni dan u 9 općina/gradova u BiH počeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH

17.2.2019. Koalicija ''Pod lupom'' danas posmatra prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u svih 9 općina/gradova u BiH.
Izborni dan u 9 općina/gradova u BiH počeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH

Izborni dan je na većini biračkih mjesta počeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH uz zabilježen manji broj izbornih nepravilnosti na određenim biračkim mjestima.  Nestranački, građanski posmatrači/ce Koalicije ''Pod lupom'' prisutni su na oko 60% redovnih biračkih mjesta, a na terenu je i 7 mobilnih timova.  

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta su protekle uglavnom u skladu sa propisima. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna a potome zapačaćena te nije nedostajalo ništa od izbornog materijala prije otvaranja biračkog mjesta. Zabilježen je jedan slučaj u kojem nisu uklonjene oznake političkih subjekata u krugu od 50 metara od biračkog mjesta. 

Većina biračkih mjesta je otvorena na vrijeme sa izuzetkom od 9 biračkih mjesta na kojima je došlo do kašnjenja od oko 15 minuta.

Do 09:00 sati, Koalicija ''Pod lupom'' nije primila dojave o incidentnim situacijama na biračkim mjestima.

Koalicija poziva političke subjekte na poštivanje izborne šutnje, a građane i građanke da izađu na izbore, te da prijave eventualne uočene nepravilnosti Koaliciji ,,Pod lupom“ na broj telefona 033 268 160 ili putem elektronske pošte info@podlupom.org.

Sljedeće saopćenje za javnost o toku glasanja i eventualnim kritičnim situacijama na biračkim mjestima Koalicija planira objaviti u 15:00 sati.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ''Pod lupom'' Nini Zubović putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 063 396 534.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (1)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (2)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (17)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (6)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (3)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (1)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (1)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (1)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (0)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (0)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (1)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (1)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (5)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (0)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (1)

Glasaj

Mapa