Izborni dan u 9 općina/gradova u BiH počeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH

17.2.2019. Koalicija ''Pod lupom'' danas posmatra prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u svih 9 općina/gradova u BiH.
Izborni dan u 9 općina/gradova u BiH počeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH

Izborni dan je na većini biračkih mjesta počeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH uz zabilježen manji broj izbornih nepravilnosti na određenim biračkim mjestima.  Nestranački, građanski posmatrači/ce Koalicije ''Pod lupom'' prisutni su na oko 60% redovnih biračkih mjesta, a na terenu je i 7 mobilnih timova.  

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta su protekle uglavnom u skladu sa propisima. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna a potome zapačaćena te nije nedostajalo ništa od izbornog materijala prije otvaranja biračkog mjesta. Zabilježen je jedan slučaj u kojem nisu uklonjene oznake političkih subjekata u krugu od 50 metara od biračkog mjesta. 

Većina biračkih mjesta je otvorena na vrijeme sa izuzetkom od 9 biračkih mjesta na kojima je došlo do kašnjenja od oko 15 minuta.

Do 09:00 sati, Koalicija ''Pod lupom'' nije primila dojave o incidentnim situacijama na biračkim mjestima.

Koalicija poziva političke subjekte na poštivanje izborne šutnje, a građane i građanke da izađu na izbore, te da prijave eventualne uočene nepravilnosti Koaliciji ,,Pod lupom“ na broj telefona 033 268 160 ili putem elektronske pošte info@podlupom.org.

Sljedeće saopćenje za javnost o toku glasanja i eventualnim kritičnim situacijama na biračkim mjestima Koalicija planira objaviti u 15:00 sati.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ''Pod lupom'' Nini Zubović putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 063 396 534.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (616)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (186)

Providne glasačke kutije (197)

Smanjenje visine glasačkih kabina (65)

Sve navedeno (925)

Drugo (148)

Glasaj

Mapa