Izjave o imovinskom stanju izabranih zvaničnika dostupne na web stranici CIK BiH

Centralna izborna komisija BiH je danas u Sarajevu održala godišnju konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati CIK BiH za 2017. godinu.
Izjave o imovinskom stanju izabranih zvaničnika dostupne na web stranici CIK BiH

Ukupno je sankcionisano 99 članova biračkih odbora iz 13 izbornih jedinica sa 21 biračkog mjesta. Otvoren je Centar za edukaciju u Sarajevu za čiju izgradnju je uloženo 550.000 KM, gdje su već održani treninzi za izbornu administraciju.  Trenutno je imenovano 535 članova izbornih komisija od očekivanih 559.


Iz CIK BiH ističu da je razvijena aplikacija za Centralni birački spisak (CBS), putem koje je omogućen direktan online pristup podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA), što ranije nije bio slučaj.


,,Centralna izborna komisija BiH je ranije dobijala od IDEEA-e svakog ponedjeljka u mjesecu nove podatke i mi smo to morali ažurirati. Sada je automatizovan pristup, ažuriranje je automatsko, te je omogućena automatska podjela biračkih mjesta i izvoda iz CBS“, rekla je predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić.


Služba za reviziju je izvršila kontrolu 118 političkih stranaka, te sankcionisala 23 političke stranke iznosom od 500-4000 KM. Javnosti su sada online dostupne izjave o imovinskom stanju izabranih zvaničnika i iste je moguće pronaći na web stranici www.izbori.ba .


,,Na web stranici CIK BiH je dostupno 516 izjava o imovinskom stanju izabranih zvaničnika na prošlim opštim izborima. Nedostaju 141 izjava načelnika izabranih na prošlim lokalnim izborima koje će biti dostupne do marta“,  rekla je predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić.


Za izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na sudske presuda, Hadžiabdić je rekla da je teret odgovornosti na političarima, te da do raspisivanja izbora 8. ili 9. maja Centralna izborna komisija BiH očekuje rješenja.


Foto: Klix.ba


 

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (577)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (175)

Providne glasačke kutije (187)

Smanjenje visine glasačkih kabina (59)

Sve navedeno (870)

Drugo (136)

Glasaj

Mapa