Koalicija „Pod lupom“ će posmatrati izbore na svim biračkim mjestima u Gradu Prijedoru

Danas počinje izborna kampanja za prijevremene izbore za gradonačelnika Grada Prijedor
Koalicija „Pod lupom“ će posmatrati izbore na svim biračkim mjestima u Gradu Prijedoru

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) donijela odluku o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Prijedor, Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ je započela sa aktivnostima organizacije nestranačkog, građanskog posmatranja prijevremenih izbora u Prijedoru. Posmatrači/ice Koalicije „Pod lupom“ će pratiti izborni proces na svim biračkim mjestima u Prijedoru, rad Gradske izborne komisije Prijedor, te u slučaju potrebe i rad Glavnog centra za brojanje u Sarajevu.


Koalicija „Pod lupom“ će za prijevremene izbore u Prijedoru pratiti otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate za izbor gradonačelnika Grada Prijedor. Posmatrači/ice Koalicije „Pod lupom“ će pratiti sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti koje će pokušati biti otklonjene da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Izbornim zakonom BiH.


Prema Upustvu o rokovima izbornih nepravilnosti za održavanje prijevremenih izbora za Gradonačelnika Grada Prijedor, danas počinje izborna kampanja u Prijedoru koja podrazumijeva medijsko predstavljanje političkih subjekata, tj. neposredno obraćanje političkih subjekata putem elektronskih medija. Za učešće na prijevremenim izborima CIK BiH je ovjerila 16 političkih subjekata (11 političkih stranaka i 5 nezavisnih kandidata) koji će u narednih 15 dana u skladu sa pravilima utvrđenim Zakonom, moći organizovati aktivnosti da bi stekli podršku birača za predstojeće izbore.


Pozivamo sve političke subjekete da izbornu kampanju vode u mirnom okruženju, u skladu sa demokratskim principima i poštujući pravila ponašanja u izbornoj kampanji propisana Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine. – poručili su iz Koalicije „Pod lupom“.


O cijelom izborom procesu javnost će biti informisana putem naših saopštenja za javnost, konferencija za medije i društvenih mreža. Koalicija „Pod lupom“ će u Prijedoru formirati Pozivni centar gdje će se organizovati sve medijske aktivnosti, a cijeli RASPORED AKTIVNOSTI se može pronaći na zvaničnoj stranici Koalicije. – navedeno je u saopštenju za javnost i medije Koalicije „Pod lupom“.


 Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da građani i građanke Koaliciji „Pod lupom“ mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem društvenih mreža Koalicije „Pod lupom“.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (34)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (8)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (133)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (74)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (10)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (4)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (8)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (15)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (6)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (3)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (4)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (11)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (13)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (15)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (17)

Glasaj

Mapa