Koalicija ,,Pod lupom" održala javnu tribinu u Travniku

Ključni problem izbora u BiH je politizacija ovog procesa i svjesna manipulacija s ciljem uticaja na rezultate izbora, rečeno je, među ostalim, na tribini ''Slobodni i pošteni izbori za sve građane: Uslov koji nema alternativu!", koju je u Travniku organizovala Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", koju čini šest nevladinih organizacija.

Cilj javne tribine je bio razgovor s građanima o ključnim problemima u izbornom procesu, te predstavljanje preporuka za rješavanje problema, koje će biti upućene donosiocima odluka.
Iako je u Finalnom izvještaju o posmatranju Lokalnih izbora 2016. godine, koji je izradila Koalicija "Pod lupom", opšta ocjena da su izbori provedeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH i provedbenim aktima, upozoreno je da je u brojnim područjima utvrđen niz incidenata i nepravilnosti, od preuranjene izborne kampanje, trgovine mjestima u biračkim odborima, zloupotrebe javnih resursa u privatne svrhe, do nasilnog prekida glasanja u Stocu.Direktor projekta Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović kazao je da su izborne nepravilnosti godinama gurane pod tepih, ali da se o njima konačno počinje razgovarati, zahvaljujući nestranačkim posmatračima izbora iz Koalicije "Pod lupom". 
,,Uspjeh je to što se o nepravilnostima počelo pričati i sada je odgovornost na donosiocima odluka. Mi ćemo na njih pokušati uticati pozitivnim pritiskom, u ime svih građana koji su uključeni u naše aktivnosti, da se ovaj put zaista dogode promjene, jer one nisu samo pitanje dobre volje, nego i uslov u integracijskim procesima BiH", kazao je Jovanović.
Predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić istaknuo je da nijedni izbori u BiH od 1996. godine nisu bili slobodni i pošteni, te je naglasio da je najveći problem nepoštivanje zakona.
,,Ovakve izbore ćemo imati sve dok se ne nametne odgovornost političkim subjektima, koji su generatori svih nepravilnosti. Izbori u BiH dođu kao izvanredno stanje u kojem se otvoreno kupuje i prodaje i niko za to ne odgovara", kazao je Šehić, dodajući da su mnogi koji sudjeluju u izbornom procesu obučeni da "falsificiraju izbornu volju građana".Neke od ključnih preporuka, koje će Koalicija "Pod lupom" uputiti donosiocima odluka je da predsjednici biračkih odbora budu nestranačke osobe s iskustvom u provođenju izbora koje će imenovati lokalne izborne komisije, skraćivanje rokova od datuma raspisivanja izbora do službene i potpune objave konačnih rezultata, te omogućavanje nestranačkim posmatračima podnošenje progovora.
Traži se, među ostalim, unapređenje sistema kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka, sprečavanje razmjene mjesta i potencijalne trgovine mjestima u biračkim odborima, te omogućavanje skeniranja glasačkog listića od strane glasača kako bi se spriječile izborne manipulacije i brže objavili rezultati.
Koalicija "Pod Lupom" traži i stvaranje zakonskih pretpostavki i omogućavanje održavanja loklanih izbora u Mostaru.
Učesnicima javne tribine  u Travniku je omogućeno da se direktno obrate donosiocima odluka slanjem razglednica sa zahtjevima za unapređenje izbornog procesa.
Ova javna tribina je druga u nizu od 13 javnih događaja koje će Koalicija "Pod lupom" organizovati širom BiH. Javnu tribinu u Travniku medijski su podržali TNT group, plavavoda.com i travnik-grad.info.

Izvor: FENA/Amila Alijagić i Koalicija ,,Pod lupom"

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (375)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (100)

Providne glasačke kutije (124)

Smanjenje visine glasačkih kabina (28)

Sve navedeno (494)

Drugo (85)

Glasaj

Mapa