Koalicija ,,Pod lupom“ održala sastanak sa predsjednicom CIK BiH

Koalicija ,,Pod lupom“ je danas održala sastanak sa predsjednicom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Irenom Hadžiabdić, na kojem se vodila diskusija oko prioritetnih preporuka Koalicije za unapređenje izbornog zakonodavstva.
Koalicija ,,Pod lupom“ održala sastanak sa predsjednicom CIK BiH

Na sastanku je predstavljeno 12 prioritetnih preporuka, od kojih se 4 odnose na Centralnu izbornu komisiju BiH, koja ih samostalno može implementirati.


Predsjednica Irena Hadžiabdić je podržala većinu preporuka, a Koalicija ,,Pod lupom“ će pismenim putem tražiti i od ostalih članova CIK BiH da se očituju o preporukama i zauzmu jedinstven stav ove institucije po pitanju istih.


Učesnici sastanka su bili saglasni da je potrebno daleko brže raditi na izmjenama izbornog zakonodavstva kako bi svi građani imali bolje i poštenije izbore.


Koalicija će nastaviti aktivno zagovarati sve preporuke putem javne kampanje za unapređenje izbornog zakonodavstva kroz javne tribine s građanima, regionalne konferencije, medijsku kampanju i intenzivne sastanke sa poslanicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (389)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (105)

Providne glasačke kutije (134)

Smanjenje visine glasačkih kabina (32)

Sve navedeno (515)

Drugo (88)

Glasaj

Mapa