Koalicija Pod lupom: Rasprava o izbornim rokovima, biračkim odborima, tehničkim unapređenjima...

Koalicija ,,Pod lupom“ je danas održala konferenciju u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu pod nazivom ,,Slobodni i pošteni izbori za sve građane: Uslov koji nema alternativu!“, tokom koje je kroz tri sesije razgovarano o izbornim rokovima i izbornom kalendaru, biračkim odborima, te tehničkim unapređenjima izbornog procesa.
Koalicija Pod lupom: Rasprava o izbornim rokovima, biračkim odborima, tehničkim unapređenjima...

29.03.2017. (SAOPŠTENJE) - Na osnovu diskusija sa sesija doneseni su zaključci koji će biti uručeni članovima  interresornih radnih grupa, poslanicima i delegatima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članovima Centralne izborne komisije BiH.


Izborni period u BiH najduži na svijetu


Izborni period u Bosni i Hercegovini traje 180 dana i najduži je na svijetu. Primjera radi, u Republici Hrvatskoj izborni period traje 40 dana, u Srbiji 50 dana, dok u Crnoj Gori traje 75 dana. Tokom sesije izborni rokovi i izborni kalendar donesen je zaključak da je potrebno skratiti izborne rokove, posebno u segmentu ovjere političkih subjekata, glasanja poštom i objave izbornih  rezultata.


Birački odbori najveći problem izbora u BiH


Birački odbori su najveći problem izbora u Bosni i Hercegovini. Zaključak sesije o biračkim odborima jeste da s obzirom da su članovi svih biračkih odbora stranački ljudi, potrebno je uvesti nestranačke članove biračkih odbora koji će profesionalno raditi svoj posao. Dodatno, zaključak je da je potrebno raditi na boljoj obuci i većim kaznama za članove biračkih odbora, ali i političke subjekte koji su ih nominovali.


Neophodna tehnička unapređenja


Tehnička unapređenja ogledaju se u uvođenju transparentnih glasačkih kutija i smanjenja visine glasačkih kabina. Zaključak je da je potrebno razmotriti uvođenje tehničkih unapređenja i novih tehnologija u BiH. U domenu novih tehnologija bilo je riječi o skenerima za glasačke listiće i identifikacione dokumente, elektronskim olovkama, te sistemima za unapređenje ažurnosti Centralnog biračkog spiska i ovjeru političkih subjekata.


Konferencija ,,Slobodni i pošteni izbori za sve građane: Uslov koji nema alternativu!“ je prva u nizu od 13 javnih događaja koje će Koalicija ,,Pod lupom“ organizovati širom Bosne i Hercegovine, a sve u cilju aktivnog zagovaranja unapređenja izbornog procesa u BiH.


Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ''Pod lupom'' Jovani Kljajić putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 033 268 160 i 065 252 016.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (592)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (178)

Providne glasačke kutije (192)

Smanjenje visine glasačkih kabina (60)

Sve navedeno (879)

Drugo (138)

Glasaj

Mapa