Načelnik općine iz BiH prijavio hrvatskoj policiji lažiranje popisa birača

Načelnik Općine Rama u Bosni i Hercegovini Jozo Ivančević prijavio je hrvatskoj policiji neimenovane osobe iz Ramske zajednice u Zagrebu zbog "sumnje u nezakonito korištenje osobnih podataka i povrede tajnosti glasanja".
Načelnik općine iz BiH prijavio hrvatskoj policiji lažiranje popisa birača

U prijavi koju je poslao krajem prošlog tjedna Ivančević navodi kako i ove godine uočava "aktivnosti koje mogu značiti nezakonitost u korištenju osobnih podataka, kao i povredu tajnosti glasanja, koje se provode na području Republike Hrvatske, za sada u gradu Zagrebu. Radi se o pozivima Ramske zajednice Zagreb, Ulica Grada Vukovara 235, Zagreb, u čije ime s kontakt-broja 097... izvjesna Katarina poziva osobe porijeklom iz Prozora-Rame i traži od njih presliku osobnih iskaznica kako bi ih koristili za potrebe lokalnih izbora u BiH (studeni 2020.) za općinu Prozor-Rama".


"Smatramo da je prikupljanje, posjedovanje i korištenje osobnih podataka u slične svrhe nezakonito te očekujemo Vaše postupanje kako bi se navedena nezakonitost spriječila", stoji u prijavi ramskog načelnika, inače člana HDZ-a 1990.


Dakle, ne HDZ-a BiH koji vodi Dragan Čović.


Varalo se i 2016. godine


Ivančević u prijavi podsjeća da je i ranije bilo nepravilnosti:


"Napominjemo da je tijekom 2016. godine, uoči tadašnjih lokalnih izbora u BiH, na području Republike Hrvatske također bilo organizirano nezakonito prikupljanje i korištenje tuđih osobnih podataka, te falsificiranje isprava javnih bilježnika, o čemu smo Vas obavještavali te po čemu je, po našim saznanjima, MUP postupao učinkovito, ali uz određena kašnjenja. Ovim su kršene odredbe Kaznenog zakona FBiH i Kaznenog zakona RH, posebno odredbe koje se tiču povreda tajnosti pisma ili druge pošiljke i povreda tajnosti glasanja te neovlašteno korištenje tuđih podataka", navodi načelnik Općine Rama.


Oko 800 ljudi prijavljeno na osamdesetak adresa


Prema podacima prikupljenima u Općini Rama, na prošlim je izborima oko 800 bosanskohercegovačkih državljana bilo fiktivno prijavljeno za dopisno glasanje na osamdesetak adresa širom Republike Hrvatske. Na te je adrese izborno povjerenstvo iz Sarajeva slalo glasačke listiće koje bi zaokruživao netko drugi i vraćao poštom u Sarajevo s kopijom osobne iskaznice glasača koji najčešće nije znao da se glasalo u njegovo ime. Po prijavi Općine Rama, MUP je u Hrvatskoj o ovome provodio izvide. Što će sada uraditi, ne znamo, pratit ćemo.


Koalicija "Pod lupom" vas poziva da provjerite status prijava za glasače izvan BiH na web stranici Centralne izborne komisije ili klikom na link: https://bit.ly/2YHW24c.


Izvor: Index.hr

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (6)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (3)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (20)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (12)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (3)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (2)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (3)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (4)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (1)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (1)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (1)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (1)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (5)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (2)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (2)

Glasaj

Mapa