NAJAVA: Regionalna konferencija u Banja Luci na temu ''Budućnost izbora u BiH: Unapređenjem izbornog zakonodavstva spriječiti izborne prevare i osigurati slobodne i poštene izbore u BiH''

Regionalna konferencija Koalicije ''Pod lupom'' na temu ''Budućnost izbora u BiH: Unapređenjem izbornog zakonodavstva spriječiti izborne prevare i osigurati slobodne i poštene izbore u BiH'' biti će održana 22.5.2019. godine u Skupštini Grada Banja Luka u Banja Luci, sa početkom u 11:00 sati.


Konferenciju će otvoriti Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije ''Pod lupom'' nakon čega će direktor projekta ''Pod lupom'', Dario Jovanović, prezentovati Finalni izvještaj o građanskom, nestranačkom posmatranju Općih izbora 2018.

Učesnici/e panela su: Mira Pekić, zastupnica u Zastupničkom domu PS BiH (PDP), Nada Batinar, predsjednica Gradske izborne komisije Banja Luka te Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda PS BiH (SNSD).

Pozvani učesnici/e konferencije su predstavnici/e izborne administracije, političkih partija, međunarodne zajednice,  lokalnih vlasti (izvršne i zakonodavne),  nevladinog sektora i medija. 

Cilj regionalne konferencije je da razgovaramo o ključnim problemima u izbornom procesu i predstavimo preporuke za moguća rješenja problema, kako bismo iste zagovarali kod donosioca odluka.

Izjave za medije su planirane u 10:45 h u Press kutku. 
Pozivamo Vas da nam se pridružite na konferenciji i nakon planiranih izjava za medije.


Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ,,Pod lupom'' Nini Zubović putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 033 268 160 i 063 396 534.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (11)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (4)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (54)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (30)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (3)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (5)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (10)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (3)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (1)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (2)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (7)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (6)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (9)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (5)

Glasaj

Mapa