Novi gradonačelnik Prijedora je Slobodan Javor (SNSD); Manje od trećine birača izašlo na glasanje

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' je na konferenciji za medije održanoj u 21.00 h u Prijedoru izvijestila javnost o procesu glasanja do 19:00 h, zatvaranju biračkih mjesta, izlaznosti birača i preliminarnim rezultatima za izbor gradonačelnika/ice Grada Prijedor.
Novi gradonačelnik Prijedora je Slobodan Javor (SNSD); Manje od trećine birača izašlo na glasanje

Proces glasanja


Od nepravilnosti pri procesu glasanja, posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili da na biračkom mjestu 009B063 birač ubacuje više glasačkih listića u glasačku kutiju, dok je na biračkom mjestu 009B035 dozvoljeno jednoj osobi da glasa za više osoba u nekoliko navrata, a na 009B007 jedna osoba je glasala više puta.


Na više od polovine biračkih mjesta (50,4 %) zabilježeno je do deset slučajeva porodičnog glasanja. Također, na više od polovine biračkih mjesta (63,5%) zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti).


Na dva biračka mjesta (009B062 i 009B028) je bilo otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta. Skoro na svakom četvrtom biračkom mjestu (24,3%) zabilježen je bar jedan slučaj da ista osoba pruža pomoć većem broju birača da glasaju u kabini.


Do deset slučajeva glasanja bez propisne identifikacije birača zabilježeno je na 9,6% biračkih mjesta.


Tokom glasanja, mjere za sprečavanje širenja COVID-19 nisu se primijenjivale na 10,4% biračkih mjesta.


Na tri biračka mjesta (009B007, 009B062, 009B067) neovlaštene osobe su se duže zadržavale na biračkom mjestu i remetile proces glasanja.


Na osam biračkih mjesta je bilo pisanih primjedbi ili prigovora od strane posmatrača izbornog procesa.


Zatvaranje biračkih mjesta


Zatvaranje biračkih mjesta je izvršeno u skladu sa propisima. Sva biračka mjesta su zatvorena do 19:15. Svim glasačima koji su se zatekli ispred biračkog mjesta u 19:00 h je omogućeno da glasaju. Na tri biračka mjesta (009B069, 009B083, 009B084) svi članovi biračkog odbora nisu bili prisutni pri zatvaranju biračkog mjesta.


Izlaznost


Koalicija „Pod lupom“ prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost do 19:00 h na prijevremenim izborima u Prijedoru je 30,5 % (sa marginom statističke greške od +/- 4,2 % na intervalu od 99 procentne tačnosti).


Preliminarni rezultati glasanja


Preliminarni podaci o rezultatima glasanja na posmatranim biračkim mjestima za gradonačelnika Grada Prijedor pokazuju: • MLADEN UNIJAT (NEZAVISNI KANDIDAT) 1,65% (0,64% MoE)

 • DANIJEL SIMATOVIĆ (NEZAVISNI KANDIDAT) 0,09% (0,07% MoE)

 • SLOBODAN JAVOR (SNSD) 53,33% (3,19% MoE)

 • ZORAN GRBIĆ (OTADŽBINSKA STRANKA) 0,14% (0,07% MoE)

 • DANIJELA ĐURIĆ (LIJEVO KRILO) 0,13% (0,07% MoE)

 • MARKO KAURIN (KRUG) 0,04% (0,04% MoE)

 • VJEKOSLAV KRNETA (NEZAVISNI KANDIDAT) 0,06% (0,05% MoE)

 • SLAĐANA RADAKOVIĆ (NEZAVISNI KANDIDAT) 3,06% % (0,57% MoE)

 • ZLATKO JOSIĆ (DEMOKRATSKI CENTAR REPUBLIKE SRPSKE) 0,11% (0,09% MoE)

 • SAŠA STUPAR (NEZAVISNI KANDIDAT) 0,18% (0,08% MoE)

 • GORAN PREDOJEVIĆ (ZA NAŠ PRIJEDOR – DNS, SDS, PDP) 40,93% (3,00% MoE)

 • MILOŠ JANJETOVIĆ (RE-BALANS) 0,04% (0,04% MoE)

 • LIDIJA RADIĆ (SNS FBIH – SAMO NAJBOLJI IDU NAPRIJED) 0,14% (0,07% MoE)

 • ILIJA MAMIĆ (RADNIČKA PARTIJA) 0,09% (0,08% MoE)


Informacije o cjelokupnom procesu izbornog dana, utvrđivanju rezultata izbornog dana i preliminarnu ocjenu prijevremenih izbora u Prijedoru, Koalicija „Pod lupom“ će dati u saopćenju za javnost i medije koje će biti objavljeno u sutra (13. 12. 2021.) u 11:00 h na web stranici Koalicije „Pod lupom“ www.podlupom.org.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (34)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (8)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (133)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (74)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (10)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (4)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (8)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (15)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (6)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (3)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (4)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (11)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (13)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (15)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (17)

Glasaj

Mapa