OBAVIJEST - Pregled redovnih biračkih mjesta sa procentom nevažećih listića većim od 9% za izbor članova Predsjedništva BiH

24.10.2018. Koalicija ''Pod lupom'' je danas poslala Zahtjev za ponovno brojanje nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH Centralnoj izbornoj komisiji BiH.
OBAVIJEST - Pregled redovnih biračkih mjesta sa procentom nevažećih listića većim od 9% za izbor članova Predsjedništva BiH

Koalicija traži od CIK BiH da naloži ponovno brojanje svih nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH, te da utvrdi razloge nevaženja glasačkih listića posebno u kategoriji listića koji su 'nevažeći po drugim kriterijima'.
Uz Zahtjev dostavljena je Lista biračkih mjesta gdje su bili prisutni posmatrači/ce Koalicije 'Pod lupom'' a  zabilježeni su enormno visoki procenti nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH. Riječ je o ukupno 559 redovnih biračkih mjesta, što predstavlja 10,4% od ukupnog broja ovih biračkih mjesta. Na ovih 559 biračkih mjesta procenat nevažećih glasačkih listića je veći od 9%. Na čak 143 biračka mjesta taj procenat je veći od 15%.


Podsjećamo, CIK BiH je u svojim istupima u javnosti isticala da uobičajen procenat nevažećih glasačkih listića u BiH varira između 6 i 9%,  što znači da je sve preko toga izuzetno neuobičajeno i kao takvo trebalo bi predstavljati alarm za izbornu administraciju i osnov za poduzimanje koraka u pravcu utvrđivanja razloga za takvu pojavu. Takođe, Koalicija ''Pod lupom'' je imala svoje posmatrače/ice na 70%  redovnih biračkih mjesta, što znači da je broj biračkih mjesta sa izuzetno visokim procentom nevažećih glasačkih listića za pomenutu utrku još i veći.


Pregled redovnih biračkih mjesta sa procentom nevažećih listića većim od 9% za izbor članova Predsjedništva BiH možete preuzeti ovdje.


Koalicija „Pod lupom“ je na izborni dan 7. oktobra 2018. imala više od 3.900 građanskih nestranačkih posmatrača/ica. Od toga, 3.442 posmatrača/ica su posmatrali izborni process na redovnim biračkim mjestima , zatim u 143 lokalne izborne komisije, u 60 mobilnih timova i 80 osoba u Pozivnom centru za obradu podataka. 60 mobilnih timova je do 03:00 sata 08.10.2018. godine posjetilo i izvijestilo sa dodatnih 837 biračkih mjesta.

S poštovanjem, 

Koalicija ''Pod lupom''
 

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (0)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (1)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (6)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (1)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (1)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (0)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (1)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (0)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (0)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (0)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (0)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (1)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (2)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (0)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (0)

Glasaj

Mapa