OBAVIJEST - Pregled redovnih biračkih mjesta sa procentom nevažećih listića većim od 9% za izbor članova Predsjedništva BiH

24.10.2018. Koalicija ''Pod lupom'' je danas poslala Zahtjev za ponovno brojanje nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH Centralnoj izbornoj komisiji BiH.
OBAVIJEST - Pregled redovnih biračkih mjesta sa procentom nevažećih listića većim od 9% za izbor članova Predsjedništva BiH

Koalicija traži od CIK BiH da naloži ponovno brojanje svih nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH, te da utvrdi razloge nevaženja glasačkih listića posebno u kategoriji listića koji su 'nevažeći po drugim kriterijima'.
Uz Zahtjev dostavljena je Lista biračkih mjesta gdje su bili prisutni posmatrači/ce Koalicije 'Pod lupom'' a  zabilježeni su enormno visoki procenti nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH. Riječ je o ukupno 559 redovnih biračkih mjesta, što predstavlja 10,4% od ukupnog broja ovih biračkih mjesta. Na ovih 559 biračkih mjesta procenat nevažećih glasačkih listića je veći od 9%. Na čak 143 biračka mjesta taj procenat je veći od 15%.


Podsjećamo, CIK BiH je u svojim istupima u javnosti isticala da uobičajen procenat nevažećih glasačkih listića u BiH varira između 6 i 9%,  što znači da je sve preko toga izuzetno neuobičajeno i kao takvo trebalo bi predstavljati alarm za izbornu administraciju i osnov za poduzimanje koraka u pravcu utvrđivanja razloga za takvu pojavu. Takođe, Koalicija ''Pod lupom'' je imala svoje posmatrače/ice na 70%  redovnih biračkih mjesta, što znači da je broj biračkih mjesta sa izuzetno visokim procentom nevažećih glasačkih listića za pomenutu utrku još i veći.


Pregled redovnih biračkih mjesta sa procentom nevažećih listića većim od 9% za izbor članova Predsjedništva BiH možete preuzeti ovdje.


Koalicija „Pod lupom“ je na izborni dan 7. oktobra 2018. imala više od 3.900 građanskih nestranačkih posmatrača/ica. Od toga, 3.442 posmatrača/ica su posmatrali izborni process na redovnim biračkim mjestima , zatim u 143 lokalne izborne komisije, u 60 mobilnih timova i 80 osoba u Pozivnom centru za obradu podataka. 60 mobilnih timova je do 03:00 sata 08.10.2018. godine posjetilo i izvijestilo sa dodatnih 837 biračkih mjesta.

S poštovanjem, 

Koalicija ''Pod lupom''
 

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (616)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (186)

Providne glasačke kutije (197)

Smanjenje visine glasačkih kabina (65)

Sve navedeno (925)

Drugo (148)

Glasaj

Mapa