Posmatrači nesmetano pristupili svim biračkim mjestima u Prijedoru, nema većih nepravilnosti

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' obavještava javnost da je na izborni dan u Prijedoru angažovala 116 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na skoro svim biračkim mjestima kao i u Gradskoj izbornoj komisiji Prijedor. Svim posmatračima Koalicije „Pod lupom“ omogućen je nesmetan pristup na svim biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni.
Posmatrači nesmetano pristupili svim biračkim mjestima u Prijedoru, nema većih nepravilnosti

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mjesta, a nastavit će pratiti proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, proces brojanja glasova i izborne nepravilnosti, te će u koordinaciji sa Pozivnim centrom Koalicije „Pod lupom“ raditi na njihovom otklanjanju da bi se izborni proces odvijao nesmetano i u skladu sa Izbornim zakonom BiH.


Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ do sada su zabilježili da na 15,7% posmatranih biračkih mjesta u Prijedoru svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 06:00 h.


Na jednom biračkom mjestu (009B100) zaprimljeno je 39 glasačkih listića manje nego što na tom biračkom mjestu ima registrovanih birača, a što je u suprotnosti sa pravilima. Na dva biračka mjesta (009B002-A i 009B038) nije izvršeno ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta.


Na skoro polovini biračkih mjesta (40,9%) u Prijedoru nije istaknuta lista članova biračkog odbora, dok je na ostalim biračkim mjestima ona istaknuta ali se na njoj ne može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora. Koalicija „Pod lupom“ naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa i spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima.


Četiri biračka mjesta (009B26, 009B29, 009B83, 009B84) u Prijedoru nisu uređena prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.


Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima u Prijedoru, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.


Tačno u 7:00 h otvorena je većina biračkih mjesta, dok je pet biračkih mjesta otvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta.


 Pozivamo sve građane i građanke Prijedora da prijave sve izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem društvenih mreža Koalicije „Pod lupom“ .


 Prva konferencija za medije Koalicije „Pod lupom“ bit će održana u 11:00 h u Hotelu Prijedor (Srpskih Velikana 14).

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (34)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (8)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (133)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (74)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (10)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (4)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (8)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (15)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (6)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (3)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (4)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (11)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (13)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (15)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (17)

Glasaj

Mapa