Predstavnici Koalicije ,,Pod lupom“ prisustvovali sastanku sa Zvizdićem

Predstavnici Koalicije ,,Pod lupom“ su prisustvovali sastanku koji je održan jučer između predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića i predstavnika civilnog društva u BiH, u cilju intenziviranja saradnje.
Predstavnici Koalicije ,,Pod lupom“ prisustvovali sastanku sa Zvizdićem

Zvizdić je kazao da su predstavnici civilnog društva jedan od najvažnijih instrumenata za demokratske procese i za svako demokratsko društvo, te da je važno da budu uključeni u procese vezane za evropske integracije.


,,Sastanak je bio vrlo konstruktivan, čuo se veliki broj vrlo kvalitetnih i komentara i prijedloga, dogovoreno je da se od sada redovno sastajemo, da predstavnici civilnog društva budu potpuno integrisani i uključeni u sve dalje procese vezane za evropske integracije BiH. Naravno, poslije ćemo teme proširiti i na ekonomski razvoj i sve druge segmente kao što je vladavina prava, regionalna saradnja, međunarodna saradnja", rekao je Zvizdić.


U svjetlu evropskih integracija, predstavnica Koalicije ,,Pod lupom“ Jelena Tanasković Mićanović je podsjetila tokom diskusije na obavezu BiH za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u okviru izbornog zakonodavstva, te da u vezi sa procesom izmjena i unapređenja Izbornog zakona BiH Koalicija ,,Pod lupom“ stoji na raspolaganju svim nadležnim institucijama.


Zvizdić je rekao da će se saradnja sa civilnim društvom institucionalizirati kroz sporazum koji će biti vezan za sporazum Vijeća ministara sa civilnim društvom, jednim uredom za nevladine organizacije i civilno društvo. Dodao je da su dobili i određeni broj odgovora na Upitnik Evropske komisije od civilnog društva, kao i građana BiH.


Podsjećamo da je i Koalicija ,,Pod lupom“ poslala relevantne odgovore na 12 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a koja se tiču oblasti izbora i izbornog procesa.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (356)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (95)

Providne glasačke kutije (116)

Smanjenje visine glasačkih kabina (24)

Sve navedeno (476)

Drugo (82)

Glasaj

Mapa