Prijevremeni lokalni izbori 2015

U 2015. godini Koalicija ,,Pod lupom" je posmatrala 6 prijevremenih lokalnih izbora i prve izbore u novoformiranoj opštini Stanari. Na svih 7 izbora u 7 različitih opština, Koalicija je angažovala više od 130 posmatrača koji su pokrivali 65% od ukupnog broja biračkih mjesta u svih 7 opština.

Koalicija je 1. i 22. februara posmatrala prijevremene lokalne izbore u 5 opština. Prvog februara su održani izbori u opštinama Domaljevac-Šamac, Istočni Drvar i u novoformiranoj opštini Stanari, dok su 22. februara održani izbori u opštinama Kalesija i Živinice. Na ovim izborima Koalicija je angažovala 102 posmatrača. Posmatrači su bili raspoređeni na ukupno 90 biračkih mjesta, pokrivajući 1. februara sva biračka mjesta, a 22. februara polovinu biračkih mjesta. Šest mobilnih timova je bilo angažovano u 4 opštine, koji su dodatno pokrili 30 biračkih mjesta i posmatrali rad 4 lokalne izborne komsije.  


Koalicija je posmatrala i prijevremene lokalne izbore u opštini Fojnica, koji su se održali  6. septembra 2015. godine. Ove izbore je posmatralo 20 posmatrača koji su bili raspoređeni na svih 18 biračkih mjesta. Mobilni tim koji je imao dva posmatrača je obišao 15 biračkih mjesta i pratio aktivnosti Opštinske izborne komisije.


Koalicija je posmatrala i lokalne izbore u opštini Milici, koji su se održali 6. decembra 2015. godine. Ukupno 16 posmatrača je bilo angažovano na ovim izborima i bili su raspoređeni na svih 14 biračkih mjesta, dok je mobilni tim posmatrao rad Opštinske izborne komisije.


 

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (329)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (88)

Providne glasačke kutije (104)

Smanjenje visine glasačkih kabina (23)

Sve navedeno (441)

Drugo (74)

Glasaj

Mapa