Prijevremeni izbori u 9 općina/gradova protekli uglavnom u skladu sa Izbornim zakonom BiH

17.2.2019. Koalicija ''Pod lupom'' koja danas posmatra prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u 9 općina/gradova izvještava javnost o toku izbornog dana do 21:00 h.
 Prijevremeni izbori u 9 općina/gradova protekli uglavnom u skladu sa Izbornim zakonom BiH

Izborni dan na većini biračkih mjesta na Prijevremenim izborima u 9 opština i gradova u BiH 2019. godine protekao je u skladu sa Izbornim zakonom BiH, ali uz manji broj nepravilnosti i evidentirane proceduralne propuste u radu biračkih odbora. Ipak, zabrinjava što se pojedine nepravilnosti kontinuirano ponavljaju na svakim izborima u BiH a bilo kakva ozbiljna reakcija zakonodavca, istražnih organa ili izborne administracije na najvišem nivou izostaje.


Najveći broj nepravilnosti odnosi se na porodično glasanje (više osoba u kabini za glasanje) koje je zabilježeno na 69 biračkih mjesta, od čega na tri biračka mjesta više od 6 ovakvih slučajeva. Na 66 biračkih mjesta zabilježeno je do 5 slučajeva da su birači/ce vraćeni sa biračkog mjesta jer se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska, a na jednom biračkom mjestu je vraćeno više od 25 birača/ica. Na 36 biračkih mjesta zabilježeno je da je jedna osoba pružala pomoć većem broju birača/ica da glasaju.


Na pet biračkih mjesta u Doboju biračima/cama dozvoljevano je da glasaju bez propisanih identifikacionih dokumenata. Zabilježeno je i kršenje izborne šutnje promocijom kandidata na društvenim mrežama i objavljivanje fotografisanih glasačkih listića. Podsjećamo, fotografisanje glasačkih listića je zabranjeno.


Koalicija ''Pod lupom'' do 21 sat nije zaprimila dojave o incidentima na biračkim mjestima. Zaprimljena su 4 poziva građana/ki od kojih se dio odnosi na slučajeve u kojima su birači/ce pri dolasku na biračko mjesto uočili da na izvodu iz Centralnog biračkog spiska već nalazi njihov potpis iako nisu prethodno glasali. Svi pozivi građana/ki odnosili su se na potencijalne nepravilnosti u Gradu Doboju.


Većina biračkih mjesta na kojima su prisutni posmatrači/ce Koalicije zatvorena su do 19:15 te u izolovanim slučajevima nakon 19:15. Zatvaranju biračkih mjesta prisustvovali su svi članovi biračkih odbora. Na 21 biračkom mjestu građanima/kama koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h nije omogućeno glasanje, a što bi moralo biti. 


Svim posmatračima/cama dozvoljeno je da prate proces glasanja i utvrđivanja rezultata. Glasanje na većini biračkih mjesta je proteklo uglavnom u skladu sa Izbornim zakonom BiH i pravilima.


Koalicija ''Pod lupom'' prikupljala je i rezultate glasanja na današnjim prijevremenim izborima u tri općine/grada – Doboju, Kaknju i Trebinju. Prema preliminarnim rezultatima na bazi statističkog uzorka sa skoro 50% biračkih mjesta u Doboju vodi nezavisni kandidat Boris Jerinić, a slijedi Nebojša Šajinović (SDS). U Kaknju je u vodstvu Aldin Šljivo (SDA), a slijedi Eldin Mijoč (SDP). U Trebinju vodi Mirko Ćurić (SNSD) ispred Saše Borjana, kandidata političkog subjekta Trebinje zaslužuje bolje.


Posmatrači/ce Koalicije još uvijek nadgledaju brojanje glasova na pojedinim biračkim mjestima te prate rad lokalnih izbornih komisija.  

Koalicija ''Pod lupom'' je danas na terenu imala 145 posmatrača/ica na redovnim biračkim mjestima, 14 u 7 mobilnih timova, 9 u lokalnim izbornim komisijama te 5 dugoročnih posmatrača/ica prijevremenih izbora. Mobilni timovi su do 21:00 sat posjetili dodatnih 108 biračkih mjesta.Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ''Pod lupom'' Nini Zubović putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 063 396 534.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (616)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (186)

Providne glasačke kutije (197)

Smanjenje visine glasačkih kabina (65)

Sve navedeno (925)

Drugo (148)

Glasaj

Mapa