Prijevremeni izbori u 9 općina/gradova protekli uglavnom u skladu sa Izbornim zakonom BiH

17.2.2019. Koalicija ''Pod lupom'' koja danas posmatra prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u 9 općina/gradova izvještava javnost o toku izbornog dana do 21:00 h.
 Prijevremeni izbori u 9 općina/gradova protekli uglavnom u skladu sa Izbornim zakonom BiH

Izborni dan na većini biračkih mjesta na Prijevremenim izborima u 9 opština i gradova u BiH 2019. godine protekao je u skladu sa Izbornim zakonom BiH, ali uz manji broj nepravilnosti i evidentirane proceduralne propuste u radu biračkih odbora. Ipak, zabrinjava što se pojedine nepravilnosti kontinuirano ponavljaju na svakim izborima u BiH a bilo kakva ozbiljna reakcija zakonodavca, istražnih organa ili izborne administracije na najvišem nivou izostaje.


Najveći broj nepravilnosti odnosi se na porodično glasanje (više osoba u kabini za glasanje) koje je zabilježeno na 69 biračkih mjesta, od čega na tri biračka mjesta više od 6 ovakvih slučajeva. Na 66 biračkih mjesta zabilježeno je do 5 slučajeva da su birači/ce vraćeni sa biračkog mjesta jer se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska, a na jednom biračkom mjestu je vraćeno više od 25 birača/ica. Na 36 biračkih mjesta zabilježeno je da je jedna osoba pružala pomoć većem broju birača/ica da glasaju.


Na pet biračkih mjesta u Doboju biračima/cama dozvoljevano je da glasaju bez propisanih identifikacionih dokumenata. Zabilježeno je i kršenje izborne šutnje promocijom kandidata na društvenim mrežama i objavljivanje fotografisanih glasačkih listića. Podsjećamo, fotografisanje glasačkih listića je zabranjeno.


Koalicija ''Pod lupom'' do 21 sat nije zaprimila dojave o incidentima na biračkim mjestima. Zaprimljena su 4 poziva građana/ki od kojih se dio odnosi na slučajeve u kojima su birači/ce pri dolasku na biračko mjesto uočili da na izvodu iz Centralnog biračkog spiska već nalazi njihov potpis iako nisu prethodno glasali. Svi pozivi građana/ki odnosili su se na potencijalne nepravilnosti u Gradu Doboju.


Većina biračkih mjesta na kojima su prisutni posmatrači/ce Koalicije zatvorena su do 19:15 te u izolovanim slučajevima nakon 19:15. Zatvaranju biračkih mjesta prisustvovali su svi članovi biračkih odbora. Na 21 biračkom mjestu građanima/kama koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h nije omogućeno glasanje, a što bi moralo biti. 


Svim posmatračima/cama dozvoljeno je da prate proces glasanja i utvrđivanja rezultata. Glasanje na većini biračkih mjesta je proteklo uglavnom u skladu sa Izbornim zakonom BiH i pravilima.


Koalicija ''Pod lupom'' prikupljala je i rezultate glasanja na današnjim prijevremenim izborima u tri općine/grada – Doboju, Kaknju i Trebinju. Prema preliminarnim rezultatima na bazi statističkog uzorka sa skoro 50% biračkih mjesta u Doboju vodi nezavisni kandidat Boris Jerinić, a slijedi Nebojša Šajinović (SDS). U Kaknju je u vodstvu Aldin Šljivo (SDA), a slijedi Eldin Mijoč (SDP). U Trebinju vodi Mirko Ćurić (SNSD) ispred Saše Borjana, kandidata političkog subjekta Trebinje zaslužuje bolje.


Posmatrači/ce Koalicije još uvijek nadgledaju brojanje glasova na pojedinim biračkim mjestima te prate rad lokalnih izbornih komisija.  

Koalicija ''Pod lupom'' je danas na terenu imala 145 posmatrača/ica na redovnim biračkim mjestima, 14 u 7 mobilnih timova, 9 u lokalnim izbornim komisijama te 5 dugoročnih posmatrača/ica prijevremenih izbora. Mobilni timovi su do 21:00 sat posjetili dodatnih 108 biračkih mjesta.Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ''Pod lupom'' Nini Zubović putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 063 396 534.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (11)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (4)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (54)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (30)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (3)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (5)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (10)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (3)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (1)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (2)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (7)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (6)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (9)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (5)

Glasaj

Mapa