Saopštenje: Do 14:00 h zaprimljeno 240 dojava o kritičnim situacijama

07.10.2018. Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018 u BiH, obavještava javnost o toku izbornog dana do 14:00 sati.
Saopštenje: Do 14:00 h zaprimljeno 240 dojava o kritičnim situacijama

Posmatrači/ce  Koalicije ''Pod lupom'' izvijestili su o 240 kritičnih situacija tokom izbornog dana do 14:00 sati. U suradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH, lokalnim izbornim komisijama i policijskim stanicama riješeno je ukupno 88 slučajeva.


Najveći broj kritičnih slučajeva odnosi se na nepravilnosti pri glasanju, dok posebno zabrinjavaju dojave o kupovini glasova i drugim pritiscima na birače/ice koje se provjeravaju i rješavaju.

Najupečatljiviji primjer je u Bijeljini na biračkom mjestu 029B006, na kojem je obustavljen proces glasanja zbog tuče koja se dogodila unutar biračkog mjesta.

Također, posmatrači/ce su izvjestili i o kupovini glasova ispred biračkog mjesta u Tuzli 050A066 o čemu je obavještena i policijska stanica. Koalicija ''Pod lupom'' apeluje na nadležne organe da istraže ovakve slučajeve.


Na temelju ovih prijava, posmatrači/ce Koalicije su podnijeli 22 primjedbe u Zapisnike o radu biračkih odbora te je dat nalog za unošenje još 56 dodatnih primjedbi.


Koalicija je do 14:00 sati zaprimila 85 prijava građana/ki, od kojih se većina odnosi na nepravilnosti u vezi sa biračkim spiskom te podmićivanje i pritiske na birače/ice.

Koalicija poziva građane i građanke BiH da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo, a političke subjekte na poštivanje izborne šutnje i Izbornog zakona BiH.


Građani/ke sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj telefona 080 05 05 05 ili na sljedećem linku http://podlupom.org/neregularnosti/ .


Sljedeća press konferencija bit će održana u 23:00h u PSBiH, kada će Koalicija pružiti informacije o procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (0)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (1)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (3)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (1)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (1)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (0)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (1)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (0)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (0)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (0)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (0)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (0)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (1)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (0)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (0)

Glasaj

Mapa