Saopštenje: Do 14:00 h zaprimljeno 240 dojava o kritičnim situacijama

07.10.2018. Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018 u BiH, obavještava javnost o toku izbornog dana do 14:00 sati.
Saopštenje: Do 14:00 h zaprimljeno 240 dojava o kritičnim situacijama

Posmatrači/ce  Koalicije ''Pod lupom'' izvijestili su o 240 kritičnih situacija tokom izbornog dana do 14:00 sati. U suradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH, lokalnim izbornim komisijama i policijskim stanicama riješeno je ukupno 88 slučajeva.


Najveći broj kritičnih slučajeva odnosi se na nepravilnosti pri glasanju, dok posebno zabrinjavaju dojave o kupovini glasova i drugim pritiscima na birače/ice koje se provjeravaju i rješavaju.

Najupečatljiviji primjer je u Bijeljini na biračkom mjestu 029B006, na kojem je obustavljen proces glasanja zbog tuče koja se dogodila unutar biračkog mjesta.

Također, posmatrači/ce su izvjestili i o kupovini glasova ispred biračkog mjesta u Tuzli 050A066 o čemu je obavještena i policijska stanica. Koalicija ''Pod lupom'' apeluje na nadležne organe da istraže ovakve slučajeve.


Na temelju ovih prijava, posmatrači/ce Koalicije su podnijeli 22 primjedbe u Zapisnike o radu biračkih odbora te je dat nalog za unošenje još 56 dodatnih primjedbi.


Koalicija je do 14:00 sati zaprimila 85 prijava građana/ki, od kojih se većina odnosi na nepravilnosti u vezi sa biračkim spiskom te podmićivanje i pritiske na birače/ice.

Koalicija poziva građane i građanke BiH da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo, a političke subjekte na poštivanje izborne šutnje i Izbornog zakona BiH.


Građani/ke sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj telefona 080 05 05 05 ili na sljedećem linku http://podlupom.org/neregularnosti/ .


Sljedeća press konferencija bit će održana u 23:00h u PSBiH, kada će Koalicija pružiti informacije o procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (593)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (178)

Providne glasačke kutije (192)

Smanjenje visine glasačkih kabina (60)

Sve navedeno (879)

Drugo (139)

Glasaj

Mapa