Saopštenje: Do 20:00 sati ukupno 383 prijave o kritičnim situacijama

07.10.2018. Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018 u BiH, obavještava javnost o toku izbornog dana do 20:00 h
Saopštenje: Do 20:00 sati ukupno 383 prijave o kritičnim situacijama

Do 20:00 sati, Koalicija ''Pod lupom'' zaprimila je ukupno 383 prijave o kritičnim situacijama, od čega se 75 zabilježenih slučajeva odnosi na probleme u procesu glasanja. Zabrinjava pojava tzv. bugarskog voza koji je primjećen na 14 biračkih mjesta. Građani i građanke BiH su prijavili ukupno 189 nepravilnosti koje se uglavnom odnose na kršenje izborne šutnje, te pritiske i podmićivanje birača/ica.

Svim posmatračima/cama omogućeno je da prate proces glasanja. Na 15% biračkih mjesta uložene su primjedbe i prigovori od strane posmatrača/ica Koalicije i drugih posmatrača/ica političkih subjekata. Također, naloženo je ulaganje 80 primjedbi Koalicije ‘’Pod lupom’’ u Zapisnike o radu biračkih odbora.

Na ostalim biračkim mjestima, glasanje i zatvaranje biračkih mjesta proteklo je u skladu sa izbornim zakonom i pravilima. Na oko 25% biračkih mjesta zabilježeno je od 1 do 5 slučajeva da je jedna osoba više puta pomagala biračima/cama koji su pristupili glasanju a na 4% biračkih mjesta zabilježeno je od 1 do 5 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata. Praksa široko rasprostranjenog porodičnog glasanja nastavila se i na ovim izborima. Od 1 do 5 ovakvih slučajeva zabilježeno je na 52% biračkih mjesta a na dodatnih 4% zabilježeni su frekventniji slučajevi, od 6 do 25 puta. Na 1% biračkih mjesta takvih slučajeva je bilo više od 25. U izolovanim slučajevima zabilježeno je da birači dolaze na biračka mjesta sa već označenim glasačkim listićima te da se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića za isti izborni nivo.

Poređenjem vrsta nepravilnosti po biračkim mjestima uočeno je da se obično samo jedna vrsta nepravilnosti pojavljuje na jednom biračkom mjestu.

79% biračkih mjesta zatvoreno je u 19:00, 15% do 19:15, a preostalih 6% do 20:00 sati. Na 76% biračkih mjesta nije bilo glasača ispred biračkih mjesta pri zatvaranju. Na 22 % biračkih mjesta građanima/kama koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h je omogućeno glasanje a u 2% nije omogućeno glasanje. Na većini biračkih mjesta, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Posmatrači/ce Koalicije još uvijek nadgledaju brojanje glasova na biračkim mjestima dok 143 posmatrača/ica istovremeno prate rad lokalnih izbornih komisija.

Informacije o procesu prebrojavanja glasačkih listića i utvrđivanju rezultata izbora za članove Predsjedništva BiH biće predstavljene javnosti na večerašnjoj konferenciji za novinare u 23:00 sata u PSBiH.