Saopštenje: Edukovano 29 000 mladih birača/ica o izborima

03.7.2018. Evaluacijskim seminarom, održanim 17.-18.6.2018. godine zavšen je i drugi ciklus radionica ''Prvi put biram''.
Saopštenje: Edukovano 29 000 mladih birača/ica o izborima

Ova aktivnost Koalicije ''Pod lupom'' podrazumjeva edukaciju mladih birača/ica koji su navršili ili će navršiti 18 godina starosti prije izbora (lokalnih 2016. i općih 2018. godine) o izborima, načinu glasanja, ulozi izborne administracije i posmatrača, kao i o važnosti njihovog učešća u izbornom procesu.

U periodu od marta 2016. do juna 2018. godine održano je ukupno 1.275 radionica za mlade na kojima je učestvovalo 29.000 mladih birača/ica u 234 različite obrazovne ustanove u 69 općina u BiH.


Radionica ''Prvi put biram'' u Tuzli, 2018. 

Izlazak na izbore je od velike važnosti za razvoj demokratije u Bosni i Hercegovini, a  21% biračkog tijela čine upravo mladi ljudi. Zbog toga Koalicija ''Pod lupom'' kroz ovu aktivnost kako educira tako i ohrabruje mlade da iskoriste svoje građansko pravo i izađu na izbore. Efikasnost radionica sa mladim ljudima pokazala se na Lokalnim izborima 2016. godine s obzirom na to da je značajniji broj mladih koji po prvi put biraju izašao na izbore.

Koalicija nastavlja svoje zalaganje za slobodne i poštene izbore. 1. maja 2018. godine 7 ureda Koalicije ''Pod lupom'' započelo je sa radom na posmatranju ovogodišnjih Općih izbora. Od 15. jula do 15. oktobra bit će angažovana 63 dugoročna posmatrača/ice u svim općinama u BiH koji će zajedno raditi na posmatranju izbora, otkrivanju i prijavi izbornih prevara i nepravilnosti, posmatranju izborne kampanje, te održati sastanke sa lokalnim izbornim komisijama, političkim subjektima, policijskim stanicama, lokalnim medijima i drugim organizacijama civilnog društva.


Koalicija ''Pod lupom'' poziva sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da prijave eventualne izborne nepravilnosti i da se prijave za građanske, nestranačke posmatrače izbornog dana putem besplatne telefonske linije 080 05 05 05 ili na www.podlupom.org.  

Navedene aktivnosti se realizuje u okviru BASE projekta (Izgradnja sistema i odgovornosti u izborima) u saradnji i uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite Nini Zubović, koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije „Pod lupom“ na e-mail adresu pr@podlupom.org i brojeve telefona 063 396 534 ili 033 268 160.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (0)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (1)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (3)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (1)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (1)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (0)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (1)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (0)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (0)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (0)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (0)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (0)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (1)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (0)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (0)

Glasaj

Mapa