Saopštenje: Građani Travnika i Livna podržali preporuke Koalicije ,,Pod lupom“

Koalicija ,,Pod lupom“ je u sklopu zagovaračke kampanje za unapređenje izbornog procesa održala ove sedmice dva javna događaja u opštinama Travnik i Livno pod nazivom ''SLOBODNI I POŠTENI IZBORI ZA SVE GRAĐANE: Uslov koji nema alternativu!''


Javna tribina u Travniku i regionalna konferencija u Livnu okupile su preko 70 učesnika, od kojih je većina dala bezrezervnu podršku preporukama Koalicije ,,Pod lupom“ koje su predstavljene u Finalnom izvještaju o posmatranju Lokalnih izbora 2016. godine.


Iako je Koalicija ,,Pod lupom” ocijenila u Finalnom izvještaju o posmatranju Lokalnih izbora 2016. godine da su izbori na većini biračkih mjesta provedeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH, u brojnim područjima utvrđen je niz incidenata i nepravilnosti, od preuranjene izborne kampanje, trgovine mjestima u biračkim odborima, kupovine glasova, zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja poštom, zloupotrebe javnih resursa u privatne svrhe, do nasilnog prekida glasanja u Stocu.


Učesnici ovih javnih događaja su saglasni da je ključni problem izbora u BiH nedostatak političke volje za poboljšanjima, potpuna politizacija izbornog procesa, te   manipulacija rezultatima i izborne prevare.


,,Za  unapređenje izbornog zakonodavstva neophodan je daleko veći angažman svih nas, ne samo donosioca odluka i izborne administracije“, rekao je direktor projekta Koalicije ,,Pod lupom“ Dario Jovanović. Dodaje da je dobro  to što se o nepravilnostima počelo pričati i da je sada ključna odgovornost na donosiocima odluka.


,,Mi ćemo na njih pokušat uticati pozitivnim pritiskom, u ime svih građana koji su uključeni u naše aktivnosti, da se ovaj put zaista dogode konkretne promjene nabolje, jer one nisu samo pitanje dobre volje, nego i uslov u integracijskim procesima BiH“, rekao je Jovanović.Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić istaknuo je da nijedni izbori u BiH od 1996. godine nisu bili potpuno slobodni niti pošteni, te je naglasio da je najveći problem nepoštivanje zakona.


,,Ovakve izbore ćemo imati sve dok se ne nametne odgovornost političkim subjektima, koji su generatori svih izbornih nepravilnosti. Izbori u BiH dođu kao vanredno stanje u kojem se otvoreno kupuje i prodaje i niko za to ne odgovara“, rekao je Šehić, dodajući da su mnogi koji učestvuju u izbornom procesu obučeni da “falsificiraju izbornu volju građana”.


Neke od ključnih preporuka, koje će Koalicija “Pod lupom” uputiti donosiocima odluka su da predsjednici biračkih odbora budu nestranačke osobe s iskustvom u provođenju izbora, skraćivanje rokova od datuma raspisivanja izbora do službene i potpune objave konačnih rezultata, te omogućavanje nestranačkim posmatračima podnošenje progovora.


Koalicija ,,Pod lupom“ zahtijeva i unapređenje sistema kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka, sprečavanje razmjene mjesta i potencijalne trgovine mjestima u biračkim odborima,  omogućavanje skeniranja glasačkog listića od strane glasača kako bi se spriječile izborne manipulacije i brže objavili rezultati, te stvaranje zakonskih pretpostavki i omogućavanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru.


Učesnicima oba javna događaja je omogućeno da se direktno obrate donosiocima odluka slanjem razglednica sa zahtjevima za unapređenje izbornog procesa. Javne događaje su medijski podržali TNT group, plavavoda.com i travnik-grad.info. Ovi događaji su među prvima u nizu od 13 javnih događaja koje će Koalicija “Pod lupom” organizovati širom BiH.


Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ,,Pod lupom“ Jovani Kljajić putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 033 268 160 i 065 252 016.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (356)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (95)

Providne glasačke kutije (116)

Smanjenje visine glasačkih kabina (24)

Sve navedeno (476)

Drugo (82)

Glasaj

Mapa