Saopštenje: Izborni dan u Trnovu RS započeo u skladu sa zakonom uz kašnjenje u otvaranju jednog biračkog mjesta

Građanski posmatrači Koalicije ,,Pod lupom'' nesmetano posmatraju prijevremene izbore za načelnika koji se danas održavaju u opštini Trnovo RS.
Saopštenje: Izborni dan u Trnovu RS započeo u skladu sa zakonom uz kašnjenje u otvaranju jednog biračkog mjesta

24.09. u 9:00h - Posmatrači Koalicije su prisutni na 4 biračka mjesta, a na terenu je i jedan mobilni tim. Izborni dan je započeo u skladu s Izbornim zakonom BiH na većini biračkih mjesta. Tri biračka mjesta otvorena su tačno u 07:00 sati, dok se na biračkom mjestu Jahorina – hotel Šator (142B004) kasnilo sa otvaranjem biračkog mjesta više od 15 minuta, te nisu bili prisutni svi članovi biračkog odbora sat vremena prije otvaranja biračkog mjesta, a na što ih obavezuju propisi. Ovo biračko mjesto će prema propisima biti otvoreno duže, u trajanju kašnjenja.


Niti na jednom biračkom mjestu nije zabilježen nedostatak izbornog materijala, a na svim posmatranim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkog mjesta. Takođe, nisu primijećene oznake političkih subjekata na biračkim mjestima ili u krugu od 50 metara oko biračkih mjesta.


Prijevremeni izbori u opštini Trnovo RS se održavaju zbog smrti načelnika izabranog na Lokalnim izborima 2016. godine. Pravo glasa ima 1409 birača. Koalicija poziva političke subjekte na poštovanje izborne šutnje, a građane i građanke ove opštine da izađu na izbore, te da prijave eventualne uočene nepravilnosti Koaliciji ,,Pod lupom“ na broj telefona 060 340 4832. Sljedeće saopštenje za javnost o toku glasanja i mogućim incidentnim situacijama na biračkim mjestima Koalicija planira objaviti u 15:00 sati.


Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije „Pod lupom“ Jovani Kljajić putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 033 268 160 i 065 252 016.


,,Sadržaj ovog saopštenja je isključiva odgovornost Koalicije ''Pod lupom'' i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije."

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (389)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (105)

Providne glasačke kutije (134)

Smanjenje visine glasačkih kabina (32)

Sve navedeno (515)

Drugo (88)

Glasaj

Mapa