Saopštenje: Koalicija ‘’Pod lupom’’ od CIK BiH traži sankcije i ponovna brojanja

25.10.2018. Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' danas je poslala Centralnoj izbornoj komisiji BiH Zahtjev za poništenje izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik na osnovu ozbiljnih pokazatelja da je izigrana volja birača/ica u smislu preferencijalnih glasova dodavanih kandidatima/kinjama iz ove izborne jedinice.

Temeljem zbilježenih nelogičnosti u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik, a koje se odnose na neuobičajeno visoke procente preferencijalnih glasova pojedinih kandidata/kinja koji su time osvojili mandat, Koalicija 'Pod lupom' traži da CIK BiH poništi izbore u osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik.

Zahtjev je potkrepljen činjenicom da u Zvorniku, od 88 biračkih mjesta, na 64 biračka mjesta kandidati/kinje iz Zvornika imaju 100 % glasova političke partije kojoj pripadaju, a kandidati/kinje koji nisu iz Zvornika imaju nula ili samo nekoliko glasova.  U ostalim sredinama sa većim biračkim tijelom, procenat koji osvoje lokalni kandidati/kinje obično rijetko prelazi 50%.

Kao rezultat toga, zvornički kandidati/kinje imaju nevjerovatne procente preferencijalnih glasova. Za Parlamentarnu skupštinu BiH: Lazar Prodanović (SNSD) – 97,4% glasova liste, Dragomir Vasić (SDS) – 95,3%, Nenad Nešić (DNS) – 94,88%, Jakov Galić (SP)-96,5%. Ili, za Narodnu skupštinu RS:  Zoran Stevanović (SNSD) – 99,02%, Kostadin Vasić (SDS) – 95,15% , Spomenka Stevanović (DNS) – 97,85%, Edin Ramić (Zajedno za BiH) – 96,69%, Vladimir Mijatović (SP) – 92,2%.

Daljom analizom ovih kandidata/kinja, odnosno broja glasova koji su im omogućili dobijanje mandata ukazuje da bi utvrđivanje nepravilnosti, odnosno zloupotreba prilikom utvrđivanja rezultata od strane članova biračkih odbora imalo utjecaj na dodjelu mandata kod niže navedenih kandidata/kinja:

1. Zoran Stevanović (SNSD) – u izbornoj jedinici 7 (307) osvojio ukupno 14.798 glasova. U osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik kandidat je osvojio 11.260 glasova ili 99,02% ukupnog broja glasova

2. Spomenka Stevanović (DNS) - u izbornoj jedinici 7 (307) osvojila ukupno 6.500 glasova. U osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik kandidatkinja je osvojila čak 5.233 preferencijalna glasa, odnosno 97,85% ukupnog broja glasova stranke

3. Kostadin Vasić (SDS-SRSRS-SRS) - u izbornoj jedinici 7 (307) osvojio ukupno 5.559 glasova. U osnovnoj izbornoj jedinici Zvornik kandidat je osvojio 4.043 glasova ili 95,15% ukupnog broja glasova

Koalicija 'Pod lupom' zahtijeva od CIK BiH da utvrdi sve činjenice u vezi sa ovim Zahtjevom, te da  sankcioniše članove biračkih odbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a tamo gdje postoje elementi krivične odgovornosti da o istome obavijesti nadležno tužilaštvo.

Podsjećamo da je Koalicija ‘’Pod lupom’’ 23.10. poslala dopis Centralnoj izbornoj komisiji BiH sa Pregledom propusta u radu biračkih odbora, zabilježenih nepravilnosti na biračkim mjestima i 'kritičnih situacija' na dan održavanja Općih izbora 2018. godine sa Zahtjevom za preduzimanje odgovarajućih radnji i izricanjem sankcija. Također 24.10. poslan je i Zahtjev za ponovno brojanje nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH u kojem se traži od CIK BiH da naloži ponovno brojanje svih nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH, te da utvrdi razloge nevaženja glasačkih listića posebno u kategoriji listića koji su 'nevažeći po drugim kriterijima'. Uz ovaj Zahtjev dostavljena je Lista biračkih mjesta gdje su bili prisutni posmatrači/ce Koalicije 'Pod lupom'' a  zabilježeni su enormno visoki procenti nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH.

Navedene dokumente možete pronaći ovdje.

S obzirom na sve ono što se dešavalo u izbornoj kampanji, veliki broj nepravilnosti (kupovina glasova, zloupotreba javnih resursa, vršenje pritisaka na birače/ic itd.), zatim nepravilnosti tokom glasanja, te u procesu utvrđivanja rezultata, Koalicija ‘’Pod lupom’’ ocjenjuje ove izbore kao djelimično regularne jer nije u potpunosti ispoštovana volja građana/ki birača/ica.

Imajući u vidu činjenicu velikog nezadovoljstva političkih subjekata i građana/ki BiH cijelokupnim tokom  izbora i nepovjerenjem koje je izraženo u percepciji javnosti prema izbornoj administraciji (CiK BiH, lokalne izborne komisije i birački odbori) očekuje se od CiK BiH da temeljito razmotri sve prigovore kao i zahtjeve za ponovno brojanje glasova te poduzme zakonom predviđene mjere i izrekne adekvatne sankcije svima onima koji su kršili Izborni zakon BiH i provedbene akte Centralne izborne komisije BiH.