Saopštenje: Koalicija „Pod lupom“ pozvala političare na odgovornost i konačno unapređenje Izbornog zakona BiH

Koalicija „Pod lupom“ je danas pozvala parlamentarce, političke stranke i sve druge relevantne aktere na odgovornost i prestanak ignorisanja prijedloga koji bi doveli do unapređenja izbornog procesa i povjerenja građana u izborni proces, saopšteno je na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Do raspisivanja Opštih izbora ostalo je nešto više od 30 dana, a do sada nije pronađen kompromis niti pokazana spremnost donosioca odluka da unaprijede Izborni zakon BiH i osiguraju slobodne i poštene izbore. Od 2012. do 2016. godine usvojene su tek četiri značajnije izmjene Izbornog zakona BiH, od kojih jedna izmjena ide direktno na štetu građanima BiH.  Tako je 2016. godine unutarstranački prag za kandidate povećan sa 5% na 20% za Opšte izbore, što je prema mišljenju Koalicije „Pod lupom“ neprihvatljivo i predstavlja udar na osnovno pravo birača da biraju i budu birani.

,,To znači da će građani na Opštim izborima u oktobru 2018. godine glasati na de facto zatvorenim listama. U suštini, svaki kandidat za kojeg glasamo kao građani birači ima jako male šanse za prelazak praga od 20% i zapravo će o konačnom izboru predstavnika građana u parlamentima odlučivati političke stranke a ne građani što je ogroman korak unazad u dosegnutim demokratskim standardima“, rekla je koordinatorica za javne politike Koalicije „Pod lupom“ Jelena Tanasković Mićanović.

Od održavanja Lokalnih izbora 2016. godine u  parlamentarnoj proceduri našli su se i prijedlozi koji su trebali dovesti to tehničkih i tehnoloških unapređenja izbornog procesa. Jedan od prijedloga pripremila je Koalicija “Pod lupom“, a koji se oslanjao na preporuke kojima bi se dijelom depolitizovao postupak imenovanja predsjednika/ca i zamjenika/ca predsjednika/ca biračkih odbora, proširenje kruga lica koja imaju pravo na ulaganje prigovora na nestranačke posmatrače i kandidate političkih subjekata, poništavanje izbora na biračkim mjestima gdje se utvrdi višak glasačkih listića i slično.

„Iako smo inicijalno imali podršku svih parlamentaraca sa kojima smo obavili pojedinačne sastanke, iako je Prijedlog zakona usvojen u prvom čitanju u PD PSBiH, ipak u konačnici prijedlog je „pao“ što smatramo za veliku štetu jer se pokazalo da nema istinske podrške za unapređenje važnih segmenata izbornog procesa“, dodala je Tanasković Mićanović.

Od organizacija koje posmatraju izbore, preporuke za unapređenje izbornog procesa su dali Koalicija „Pod lupom“, ukupno 34 preporuke, i Odjel za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi – OSCE ODIHR, ukupno 28. Većina preporuka nije iskorištena, niti je uopšte razmatrana u Parlamentarnoj skupštini.

Koalicija „Pod lupom“ je danas predstavila javnosti i poslala parlamentarcima novi Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, sa nadom da će naići na podršku vlasti. Predložene izmjene odnose se na uvođenje ranog glasanja, depolitizaciju ili umanjenje političkog uticaja na postupak imenovanja predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, sprečavanje zloupotrebe nacionalnog izjašnjavanja, stvaranje pretpostavke za uvođenje novih tehnologija u proces glasanja, sprečavanje zloupotreba u korištenju javnih sredstava i uvođenje odgovornosti političkog subjekta za radnje članova biračkog odbora na biračkom mjestu koji dolaze ispred političkog subjekta.

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (8)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (1)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (2)