Saopštenje: Na opozivu u Lukavcu nagovaranje birača, vraćanje sa biračkih mjesta, porodično glasanje...

13.5.2018. Tokom posmatranja postupka za opoziv načelnika opštine Lukavac, posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su izvijestili da je na čak 41 biračkom mjestu (68%) zabilježen bar jedan slučaj vraćanja birača jer nisu bili na izvodu iz Centralnog biračkog spiska, a na 8 biračkih mjesta više od 25 takvih slučajeva.
Saopštenje: Na opozivu u Lukavcu nagovaranje birača, vraćanje sa biračkih mjesta, porodično glasanje...

Problem sa biračima koji nisu mogli glasati jer se nisu nalazili na izvodu iz Centralnog biračkog spiska po pojedinim biračkim mjestima (BM) je započeo još jutros, odmah po otvaranju biračkih mjesta, ali su učinjeni određeni napori da se ovaj problem riješi.


Do 17:00 sati uložena je jedna primjedba u Zapisnik o radu biračkog odbora, jer je birački odbor na biračkom mjestu Turija (047A045) i pored upozorenja posmatrača, dozvolio više od šest slučajeva porodičnog glasanja. U Turiji je zabilježen i fizički obračun ispred škole u kojoj se nalaze biračka mjesta, ali je policija brzom reakcijom spriječila veći incident.


Inače, na čak 40 biračkih mjesta zabilježen je bar jedan slučaj porodičnog glasanja. Na 22 biračka mjesta jedna osoba je pružala pomoć više od jednom biraču, što nije dozvoljeno.


Na 13 BM član biračkog odbora zadužen za identifikaciju birača nije naglas čitao ime birača nakon što se potpiše u Izvod iz Centralnog biračkog spiska, a na 11 BM nije upućivao birače da se potpišu identično kao na ličnom dokumentu, a što su mu obaveze.


Mobilni tim Koalicije ,,Pod lupom'' je do sada obišao sva biračka mjesta, a reaguje i po dojavama o sumnji u pojavu nepravilnosti. Pored gore navedenog, primijećeno je okupljanje veće grupe osoba i nagovaranje da se glasa za određenu opciju na pet biračkih mjesta.


Koalicija poziva građane i građanke ove opštine da izađu na opoziv. Biračka mjesta se zatvaraju u 19:00 sati. Građani i građanke opštine Lukavac sve uočene nepravilnosti mogu prijaviti na broj telefona 080 05 05 05.


Koalicija „Pod lupom“ sljedeće saopštenje za javnost o toku glasanja, zatvaranju biračkih mjesta, prebrojavanju glasačkih listića, te mogućim incidentnim situacijama tokom cijelog dana opoziva planira objaviti u 21:00 sat.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (0)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (1)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (3)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (1)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (1)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (0)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (1)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (0)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (0)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (0)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (0)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (0)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (1)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (0)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (0)

Glasaj

Mapa