Saopštenje: Na opozivu u Lukavcu nagovaranje birača, vraćanje sa biračkih mjesta, porodično glasanje...

13.5.2018. Tokom posmatranja postupka za opoziv načelnika opštine Lukavac, posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su izvijestili da je na čak 41 biračkom mjestu (68%) zabilježen bar jedan slučaj vraćanja birača jer nisu bili na izvodu iz Centralnog biračkog spiska, a na 8 biračkih mjesta više od 25 takvih slučajeva.

Problem sa biračima koji nisu mogli glasati jer se nisu nalazili na izvodu iz Centralnog biračkog spiska po pojedinim biračkim mjestima (BM) je započeo još jutros, odmah po otvaranju biračkih mjesta, ali su učinjeni određeni napori da se ovaj problem riješi.

Do 17:00 sati uložena je jedna primjedba u Zapisnik o radu biračkog odbora, jer je birački odbor na biračkom mjestu Turija (047A045) i pored upozorenja posmatrača, dozvolio više od šest slučajeva porodičnog glasanja. U Turiji je zabilježen i fizički obračun ispred škole u kojoj se nalaze biračka mjesta, ali je policija brzom reakcijom spriječila veći incident.

Inače, na čak 40 biračkih mjesta zabilježen je bar jedan slučaj porodičnog glasanja. Na 22 biračka mjesta jedna osoba je pružala pomoć više od jednom biraču, što nije dozvoljeno.

Na 13 BM član biračkog odbora zadužen za identifikaciju birača nije naglas čitao ime birača nakon što se potpiše u Izvod iz Centralnog biračkog spiska, a na 11 BM nije upućivao birače da se potpišu identično kao na ličnom dokumentu, a što su mu obaveze.

Mobilni tim Koalicije ,,Pod lupom'' je do sada obišao sva biračka mjesta, a reaguje i po dojavama o sumnji u pojavu nepravilnosti. Pored gore navedenog, primijećeno je okupljanje veće grupe osoba i nagovaranje da se glasa za određenu opciju na pet biračkih mjesta.

Koalicija poziva građane i građanke ove opštine da izađu na opoziv. Biračka mjesta se zatvaraju u 19:00 sati. Građani i građanke opštine Lukavac sve uočene nepravilnosti mogu prijaviti na broj telefona 080 05 05 05.

Koalicija „Pod lupom“ sljedeće saopštenje za javnost o toku glasanja, zatvaranju biračkih mjesta, prebrojavanju glasačkih listića, te mogućim incidentnim situacijama tokom cijelog dana opoziva planira objaviti u 21:00 sat.