Saopštenje: Predstavljeni prijedlozi za unapređenje Izbornog zakona BiH i obaveza medija i novinara u izbornom procesu

Konzorcij, koji čine Udruženje/Udruga BH novinari i Agencija Boram, danas je na konferenciji za predstavnike medija u Sarajevu, predstavio prijedloge za unapređenje Izbornog zakona BiH u dijelu obaveza medija i novinara u izbornom procesu koji su nastali kao rezultat rada ovog Konzorcija sa Koalicijom „Pod lupom“ u okviru projekta BASE (Izgradnja odgovornosti i sistema u izborima) koji podržava Evropska unija.
Saopštenje: Predstavljeni prijedlozi za unapređenje Izbornog zakona BiH i obaveza medija i novinara u izbornom procesu

Osnovno polazište za prijedloge unapređenja Izbornog zakona BiH – poglavlja 16, su preporuke navedene u finalnom Izvještaju o monitoringu medija za lokalne izbore u BiH 2016, te stručna analiza izbornog zakonodavstva i etičkih pravila za rad medija  u BiH u vrijeme predizborne kampanje.


Predložene promjene Izbornog zakona u dijelu obaveza medija i novinara u  izbornom procesu, uključuju jačanje principa jednakosti u medijskim predstavljanjima u besplatnim programima javnih RTV stanica, te ubrzavanje procedure rješavanja slučajeva kršenja izbornih pravila koja provoditi RAK i ukazuju na zabranu diskriminacije, predrasuda i govora mržnje u medijskim izbornim sadržajima i u plaćenom političkom oglašavanju. Konačno prijedlozi ukazuju na neophodnost pravičnih, nepristrasnih i izbalansiranih informativno-političkih programa tokom izbora.


„Predložene promjene se odnose i na zabranu tendencioznog promoviranja interesa jedne političke stranke, bilo koje grupe ili pojedinca kao i na prevladavanje jednog mišljenja ili stanovišta kada je riječ o kontroverznim političkim, privrednim i drugim temama od javnog interesa“, istakla je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari.


Neke od dodatnih profesionalnih novinarskih zahtjeva i dilema kojima se pozabavila ova analiza odnose se na odredbe uključene u IZ BiH kojima se jasnije naglašava uređivačka nezavisnost medija.


Konačno date su  i preporuke za unošenje odredbi kojima će se jasno precizirati pravo na odgovor u toku izborne kampanje u svim medijima, a naročito u štampi i online medijima, kao i na otvaranje rasprave o smislenosti instituta izborne šutnje za medije. Dalje preporuke odnose se na efikasno rješavanje pitanja zloupotrebe učestalog pojavljivanja nosilaca izvršne vlasti u predizbornim programima, a apeluje se i na medije da unesu više kreativnosti u izborne sadržaje i pojačaju političke debate.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (486)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (134)

Providne glasačke kutije (171)

Smanjenje visine glasačkih kabina (39)

Sve navedeno (678)

Drugo (101)

Glasaj

Mapa