Saopštenje: U svakoj četvrtoj općini u BiH zabilježen slučaj prijevremene, zabranjene kampanje

09.8.2018. Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja posmatra predizborni period u BiH je na današnjoj press konferenciji u Mostaru prezentovala nalaze dugoročnog posmatranja u prve dvije sedmice izvještavanja dugoročnih posmatrača/ica (od 23.7. do 5.8.) te skrenula pažnju na uočene nepravilnosti.

Prema nalazima dugoročnih posmatrača/ica Koalicije ''Pod lupom'' uočene su izborne nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona BiH. Iako izborna kampanja zvanično počinje 07.9., do sada je zabilježen 51 slučaj prijevremene, zabranjene kampanje i plaćenog oglašavanja. Ovi slučajevi zabilježeni su u svakoj četvrtoj općini u BiH što ukazuje na masovnu pojavu ove izborne nepravilnosti a najčešće se odnose na organiziranje javnih događaja čiji je cilj promoviranje političke stranke ili kandidata/kinja na izborima te na plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama.

Zabilježeno je 18 različitih političkih subjekata koji su počeli sa prijevremenom, zabranjenom kampanjom: Demokratski narodni savez (DNS); Laburistička stranka; Mirsad Hadžikadić; Narod i pravda; Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB); Naša stranka (NS); Nezavisni blok (NB); Nezavisni demokratski pokret (NDP); Partija demokratskog progresa (PDP); Pokret demokratske akcije (PDA); Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD); Savez za bolju budućnost BiH (SBB); Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH); Socijalistička partija (SP); Srpska demokratska stranka (SDS); Srpska napredna stranka (SNS); Stranka demokratske akcije (SDA) i Ujedninjena Srpska.

Primijećena je i zloupotreba javnih resursa u cilju kampanje kao što je intenziviranje javnih radova, najava povećanja plata zaposlenim u javnom sektoru i povećanje penzija u Republici Srpskoj, zloupotreba javnih kompanija te stranačko zapošljavanje.

''U punom sastavu rade 143 lokalne izborne komisije, što je napredak u odnosu na stanje koje je bilo na dan raspisivanja izbora, s obzirom na to da su imenovani nedostajući članovi u lokalnim izbornim komisijama u općinama Usora i Kupres RS'', naglasio je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija ''Pod lupom''.

Iako su u punom sastavu, 10 lokalnih izbornih komisija nije ispoštovalo odredbe Izbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova, a njih 19 nema adekvatne uslove za rad koji se ogledaju u, kako navode, neadekvatnim prostorijama za rad, lošoj opremi i nedostatku finansijskih sredstava.

Dugoročni posmatrači/ce Koalicije, osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija, aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova, izbornih nepravilnosti, prate i izvještavanje medija u kojima je zabilježen neprimjeren govor i retorika funkcionera ili kandidata/kinja na izborima i pristrasno izvještavanje.

''Navedeni slučajevi pokazuju da nedorečenost Izbornog zakona BiH, izostanak sankcija izborne administracije i nadležnih institucija te neodgovorno ponašanje političkih subjekata i kršenje zakona doprinosi velikom broju izbornih nepravilnosti već sada'' - naglasio je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odobra Koalicije ''Pod lupom'' pozivajući još jednom nadležne institucije da pravovremeno reaguju na pojavu nepravilnosti u izbornom procesu.

Koalicija ''Pod lupom'' apeluje i na političke subjekte da se ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom te poziva medije na uravnoteženo i objektivno izvještavanje kako bi građani/ke, birači/ce dobili tačne informacije o izbornom procesu u BiH.

Podsjećamo građane i građanke Bosne i Hercegovine da se mogu prijaviti za posmatrače/ice izbornog dana na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org, te da prijave eventualne uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.

Aktivnosti Koalicije ''Pod lupom'' provode se uz finansijsku podršku  Evropske unije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).