Saopštenje: U svakoj četvrtoj općini u BiH zabilježen slučaj prijevremene, zabranjene kampanje

09.8.2018. Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja posmatra predizborni period u BiH je na današnjoj press konferenciji u Mostaru prezentovala nalaze dugoročnog posmatranja u prve dvije sedmice izvještavanja dugoročnih posmatrača/ica (od 23.7. do 5.8.) te skrenula pažnju na uočene nepravilnosti.


Prema nalazima dugoročnih posmatrača/ica Koalicije ''Pod lupom'' uočene su izborne nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona BiH. Iako izborna kampanja zvanično počinje 07.9., do sada je zabilježen 51 slučaj prijevremene, zabranjene kampanje i plaćenog oglašavanja. Ovi slučajevi zabilježeni su u svakoj četvrtoj općini u BiH što ukazuje na masovnu pojavu ove izborne nepravilnosti a najčešće se odnose na organiziranje javnih događaja čiji je cilj promoviranje političke stranke ili kandidata/kinja na izborima te na plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama.


Zabilježeno je 18 različitih političkih subjekata koji su počeli sa prijevremenom, zabranjenom kampanjom: Demokratski narodni savez (DNS); Laburistička stranka; Mirsad Hadžikadić; Narod i pravda; Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB); Naša stranka (NS); Nezavisni blok (NB); Nezavisni demokratski pokret (NDP); Partija demokratskog progresa (PDP); Pokret demokratske akcije (PDA); Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD); Savez za bolju budućnost BiH (SBB); Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH); Socijalistička partija (SP); Srpska demokratska stranka (SDS); Srpska napredna stranka (SNS); Stranka demokratske akcije (SDA) i Ujedninjena Srpska.

Primijećena je i zloupotreba javnih resursa u cilju kampanje kao što je intenziviranje javnih radova, najava povećanja plata zaposlenim u javnom sektoru i povećanje penzija u Republici Srpskoj, zloupotreba javnih kompanija te stranačko zapošljavanje.


''U punom sastavu rade 143 lokalne izborne komisije, što je napredak u odnosu na stanje koje je bilo na dan raspisivanja izbora, s obzirom na to da su imenovani nedostajući članovi u lokalnim izbornim komisijama u općinama Usora i Kupres RS'', naglasio je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija ''Pod lupom''.

Iako su u punom sastavu, 10 lokalnih izbornih komisija nije ispoštovalo odredbe Izbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova, a njih 19 nema adekvatne uslove za rad koji se ogledaju u, kako navode, neadekvatnim prostorijama za rad, lošoj opremi i nedostatku finansijskih sredstava.


Dugoročni posmatrači/ce Koalicije, osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija, aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova, izbornih nepravilnosti, prate i izvještavanje medija u kojima je zabilježen neprimjeren govor i retorika funkcionera ili kandidata/kinja na izborima i pristrasno izvještavanje.


''Navedeni slučajevi pokazuju da nedorečenost Izbornog zakona BiH, izostanak sankcija izborne administracije i nadležnih institucija te neodgovorno ponašanje političkih subjekata i kršenje zakona doprinosi velikom broju izbornih nepravilnosti već sada'' - naglasio je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odobra Koalicije ''Pod lupom'' pozivajući još jednom nadležne institucije da pravovremeno reaguju na pojavu nepravilnosti u izbornom procesu.

Koalicija ''Pod lupom'' apeluje i na političke subjekte da se ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom te poziva medije na uravnoteženo i objektivno izvještavanje kako bi građani/ke, birači/ce dobili tačne informacije o izbornom procesu u BiH.

Podsjećamo građane i građanke Bosne i Hercegovine da se mogu prijaviti za posmatrače/ice izbornog dana na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org, te da prijave eventualne uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.


Aktivnosti Koalicije ''Pod lupom'' provode se uz finansijsku podršku  Evropske unije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


                                                                                                                                     

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (0)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (1)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (3)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (1)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (1)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (0)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (1)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (0)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (0)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (0)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (0)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (0)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (1)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (0)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (0)

Glasaj

Mapa