SAOPŠTENJE: Uvesti skenere za glasačke listiće i identifikaciju birača

Koalicija ,,Pod lupom” je odgovorila na javni poziv Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces, dostavivši dva prijedloga za unapređenje izbora u BiH.
SAOPŠTENJE: Uvesti skenere za glasačke listiće i identifikaciju birača

Prvi prijedlog, za koji Koalicija smatra da je prioritetan, je uvođenje elektronskih skenera za skeniranje glasačkih listića prije ubacivanja listića u glasačku kutiju od strane birača na biračkom mjestu. Prednosti ovog rješenja su ti što elektronski skeneri neće promijeniti tradicionalni način glasanja na koji su građani navikli, finansijski je povoljnije i lako primjenjivo rješenje. Skener glasačkih listića automatski razvrstava važeće i nevažeće glasačke listiće, moguća je dupla provjera rezultata glasanja, a objava rezultata neuporedivo je brža nego što je to slučaj sada.


Drugi prijedlog kao dodatni alat jeste uvođenje čitača bar kodova za identifikaciju birača na biračkom mjestu tj. ručnog skenera za skeniranje jedinstvenih bar kodova koji se nalaze u svim identifikacionim dokumentima valjanim za identifikaciju birača na biračkom mjestu (lična karta, pasoš i/ili vozačka dozvola) i predstavljaju jedinstveno obilježje identiteta svakog građanina. Ovaj prijedlog bi spriječio moguće zloupotrebe i ljudski faktor u izbornim prevarama. Kombinacijom prvog prijedloga o uvođenju elektronskih skenera za skeniranje glasačkih listića i drugog prijedloga bilo bi skoro nemoguće glasati u ime druge osobe ili uticati na rezultate glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta.


Koalicija ,,Pod lupom“ poziva Interresornu radnu grupu za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces da ozbiljno razmotriti ove prijedloge i stavlja na raspolaganje trenutne ljudske i finansijske kapacitete ukoliko na bilo koji način može pomoći s ciljem doprinosa slobodnim i poštenim izborima u BiH i kako bi značajna unapređenja izbornog procesa zaživjela u praksi.


O ovim prijedlozima biće govora i na centralnoj konferenciji Koalicije ,,Pod lupom“ pod nazivom „SLOBODNI I POŠTENI IZBORI ZA SVE GRAĐANE: Uslov koji nema alternativu!“ koja će se održati 29. marta/ožujka 2017. godine u Sarajevu. 


Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ''Pod lupom'' Jovani Kljajić putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 033 268 160 i 065 252 016.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (375)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (100)

Providne glasačke kutije (124)

Smanjenje visine glasačkih kabina (28)

Sve navedeno (494)

Drugo (85)

Glasaj

Mapa