Saopštenje: Veliki broj birača vraćen sa biračkih mjesta na opozivu u opštini Lukavac

13.5.2018. Građanski posmatrači Koalicije ,,Pod lupom'' posmatraju postupak za opoziv načelnika koji se održava danas u opštini Lukavac. Posmatrači dojavljuju da je veliki broj birača vraćen sa biračkih mjesta zato što se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska.
Saopštenje: Veliki broj birača vraćen sa biračkih mjesta na opozivu u opštini Lukavac

Koalicija „Pod lupom“ poziva građanke i građane Lukavca da putem online aplikacije Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) na linku https://bit.ly/2rEodRf provjere na kojem biračkom mjestu (BM) glasaju s obzirom da je CIK BiH, prema saznanjima Koalicije, ukinuo 3 biračka mjesta neposredno prije dana postupka opoziva i vršio izmjene u izvodima iz biračkih spiskova na biračkim mjestima, te da kontaktiraju Komisiju za opoziv opštine Lukavac na broj telefona 035/366-741 ukoliko ne znaju na kojem biračkom mjestu glasaju. Koalicija „Pod lupom“ skreće pažnju da ovo može predstavljati veći problem ukoliko birači ne budu mogli ostvariti zagarantovano pravo glasa zbog toga što nisu na vrijeme informisani na kojem BM glasaju.


Posmatrači Koalicije su prisutni na 59 od 60 redovnih biračkih mjesta,  a na terenu su i dva mobilna tima. Na 14 biračkih mjesta (23%) nisu bili prisutni svi članovi biračkog odbora sat vremena prije otvaranja biračkih mjesta, a što je obaveza svih članova. Na biračkim mjestima Lukavac Grad 2 (047A004) i OŠ Dobošnica Donja (047A016B)  nedostajalo je glasačkih listića, dok na biračkom mjestu Lukavac Grad 7 (047A037) glasačka kutija nije pravilno zapečaćena nakon otvaranja biračkog mjesta, a u krugu od 50 metara oko tog biračkog mjesta se nalaze oznake političkih subjekata, što je Izbornim zakonom BiH zabranjeno.


Osam biračkih mjesta (13%) je kasnilo u otvaranju do 15 minuta i prema pravilima moraju produžiti svoj rad poslije 19:00 sati za period kašnjenja.


Koalicija poziva političke subjekte na poštovanje izborne šutnje, a građane i građanke ove opštine da izađu na opoziv, te da prijave eventualne uočene nepravilnosti Koaliciji ,,Pod lupom“ na broj telefona 080 05 05 05.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (0)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (1)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (3)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (1)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (1)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (0)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (1)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (0)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (0)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (0)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (0)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (0)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (1)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (0)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (0)

Glasaj

Mapa