O nama

Koalicija za slobodne i poštene izbore ,,Pod lupom" je osnovana u maju 2014. godine s ciljem provođenja projekta građanskog, nestranačkog posmatranja Opštih izbora 2014. godine.

Koaliciju čini šest nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine:Primarna aktivnost Koalicije je posmatranje izbora. Do sada smo posmatrali Opšte izbore 2014. godine, prijevremene lokalne izbore u sedam opština i Lokalne izbore 2016. godine. Na svim navedenim izborima je bilo angažovano ukupno 5.613 posmatrača. Pored toga bavimo se istraživanjima i izradom međunarodnih komparativnih analiza. Praćenjem sjednica Centralne izborne komisije BiH, organizovanjem okruglih stolova i konferencija okupljajući  predstavnike zakonodavnih institucija vlasti, izborne administracije, međunarodne i akademske zajednice, te medija i civilnog društva, Koalicija zagovara unapređenje izbornog procesa u svim njegovim segmentima. Pored navedenih aktivnosti, Koalicija u izbornoj godini vrši  i edukaciju mladih birača koji prvi put izlaze na izbore, a u cilju motivacije i ohrabrivanja da aktivno učestvuju u izbornom procesu. Aktivnosti Koalicije pomažu strani donatori koji su dugo vremena angažovani na unapređenju i demokratizaciji izbornog procesa u BiH. Trenutni donatori su Evropska unija i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).


VIZIJA


Koalicija ,,Pod lupom'' je prepoznata kao pokretačka snaga građanskog izbornog i demokratskog buđenja. Građanske grupe i pojedinci, te organizacije civilnog društva preuzimaju vrijednosti koje Koalicija zagovara, čime ova inicijativa prerasta u snažan i organizovan građanski pokret u BiH.


MISIJA


Koalicija ,,Pod Lupom'' unapređuje izbornu kulturu i procese u BiH. U svom radu Koalicija poštuje sljedeće principe: nepristrasnost, etičnost, transparentnost, profesionalizam, inovativnost, odgovornost i solidarnost.


CILJEVI  • Spriječiti izborne prevare

  • Spriječiti izborne nepravilnosti

  • Podići svijest o izbornim manipulacijama

  • Podstaći izražavanje slobodne volje birača

  • Objektivno i blagovremeno izvještavati o izbornom procesu

  • Dati preporuke za unapređenje, poboljšanje izbornog procesa i izbornog zakonodavstva

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (321)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (87)

Providne glasačke kutije (101)

Smanjenje visine glasačkih kabina (22)

Sve navedeno (428)

Drugo (70)

Glasaj

Mapa