Završen trening Koalicije Pod lupom o strateškom planiranju – A šta kažu učesnici/e?

Posljednjim treningom u Brčkom, završen je niz treninga namijenjen organizacijama civilnog društva koje su učestvovale u građanskom, nestranačkom posmatranju Lokalnih izbora 2020. godine s ciljem jačanja njihovih kapaciteta u oblasti strateškog planiranja i namicanja sredstava.
Završen trening Koalicije Pod lupom o strateškom planiranju – A šta kažu učesnici/e?

Preko 80 organizacija civilnog društva širom Bosne i Hercegovine prošlo je trodnevnu obuku Koalicije Pod lupom u tri bh. grada, Banjoj Luci, Konjicu i Brčkom. Obuka o strateškom planiranju i namicanju sredstava je četvrta u nizu koju pohađaju predstavnici/ce organizacija civilnog društva, a prethodno su završeni treninzi iz oblasti javnog zagovaranja i institucionalne saradnje, odnosa sa medijima i javnostima, te izborna škola. 


Obuka u oblasti strateškog planiranja i namicanja sredstava podrazumijeva da aktivisti/kinje nauče kako uspostaviti metodologiju strateškog plana, kako definisati strateške ciljeve, strateške mjere i uspostaviti vezu sa budžetima i procesom namicanja sredstava, a eksperti iz oblasti strateškog planiranja su predstavnicima/cama organizacija civilnog društva prenijeli i preporučene pristupe u njihovom daljenjem radu.


U nastavku prenosimo iskustva učesnika i učesnica treninga:


Brčko


Učešće na treningu u Brčkom uzela je Ferida Mešković iz Omladinskog centra Vermont. - Nisam nikada prije učestvovala na radionicama ovakvog tipa koje se odnose na strateško planiranje, te mi je sada dosta jasnije na koji način je neophodno pristupiti ovoj oblasti. Alati koje smo naučili na treningu će biti odlične smjernice kada samostalno pristupimo izradi strateškog plana. – rekla je Ferida Mešković.


Konjic


Na treningu u Konjicu je prisustvovao Sejo Ivković ispred organizacije Volonteri i prijatelji konjičke regije (VIPK). - Trening na kojem sam prisustvovao je više nego opravdao moja očekivanja. Nisam do sada imao dodira sa strateškim planiranjem i namicanjem sredstava pa mi je ovaj trening uz trenericu Eminu donio mnogo novih znanja. Imao sam priliku upoznati sve učesnike posebno, razgovarati o tome čime se ko od njih bavi i razmijeniti iskustva. Smatram da je ovaj trening, također bio i koristan, jer je bilo dosta grupnog rada i imali smo priliku raditi vježbe na velikom broju tema i primjera. Nova znanja i iskustva sa treninga iskoristit ću u budućem angažmanu kako lično tako i kroz rad moje organizacije. – poručio je Sejo Ivković.


Rad je bio u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, a trening je bio dinamičan i interesantan. Čuo sam dosta novih stvari, a na neke sam bio podsjećen, te će se moći koristiti u budućem radu organizacije ispred koje sam prisustvovao treningu. – rekao je Frano Sosa ispred Vijeća mladih.


Banja Luka


Anamarija Radeljić iz Centra za edukaciju mladih u Travniku je istaknula da joj je drago što su na treningu profesionalne osobe koje sa lakoćom prenose znanja i vještine. - Posebno je korisno strateško planiranje koje meni kao novom članu organizacije nekada i nije najjasnije, međutim sada je taj proces više definiran i primjenljiv. – rekla je Anamarija Radeljić na treningu u Banjoj Luci.


Trening je bio kvalitetan i usmjeren na strateško planiranje za naše organizacije i prijenos iskustava koja će nam značiti u daljnjem radu, a praktični dijelovi ovog treninga su zasigurno ono što će nam najviše koristiti. – kazao je Marko Lončar iz Omladinskog kluba Teslić.


Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da iako je posljednim nizom treninga o strateškom planiranju i namicanju sredstava, zaokružena jedna veća cjelina obuka za organizacije civilnog društva, u narednom periodu i u skladu sa zahtjevima organizacija, planira se realizacija novih treninga iz oblasti koje su one identificirale za njih bitnim, radi nastavka rada na jačanju njihovih kapaciteta.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (20)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (7)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (78)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (39)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (7)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (6)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (12)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (4)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (2)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (3)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (10)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (7)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (11)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (7)

Glasaj

Mapa