Biračka mjesta zatvorena, izlaznost manja nego u novembru: Jerinić pobijedio u Doboju, Grujičić u Srebrenici
Biračka mjesta zatvorena, izlaznost manja nego u novembru: Jerinić pobijedio u Doboju, Grujičić u Srebrenici
Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' je na konferenciji za medije održanoj u 21.30 h u Doboju izvijestila javnost o procesu glasanja do 19:00 h, zatvaranju biračkih mjesta i izlaznosti birača na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici.
  Saopćenje za javnost: Do 14:00 glasalo 34 % birača u Srebrenici, 40 % u Doboju
Saopćenje za javnost: Do 14:00 glasalo 34 % birača u Srebrenici, 40 % u Doboju
Posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' su izvijestili Pozivni centar Koalicije „Pod lupom“ o procesu glasanja u Doboju i Srebrenici do 14:00 h. Svi posmatrači su izvijestili da neometano prate proces glasanja. Do sada su zabilježene primjedbe ili prigovori na dvanaest biračkih mjesta u Doboju i jednom biračkom mjestu u Srebrenici.
  Situacija drugačija na ponovljenim izborima: Svi nestranački posmatrači pušteni bez problema na biračka mjesta
Situacija drugačija na ponovljenim izborima: Svi nestranački posmatrači pušteni bez problema na biračka mjesta
Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' obavještava javnost da je na izborni dan u Gradu Doboju i Općini Srebrenica angažovala stotinu građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na skoro svim biračkim mjestima u Gradu Doboju i svim biračkim mjestima u Općini Srebrenica kao i u Gradskoj izbornoj komisiji Grada Doboja i Općinskoj izbornoj komisiji Srebrenica. Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mj
  Vrijeme je za izbornu reformu
Vrijeme je za izbornu reformu
Zajednička kolumna ambasadora EU u BiH Johanna Sattlera, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelsona i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, o izbornoj reformi
  Koalicija „Pod lupom“ će imati nestranačke posmatrače na skoro svim biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici
Koalicija „Pod lupom“ će imati nestranačke posmatrače na skoro svim biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici
Nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) donijela odluku o raspisivanju i održavanju ponovljenih izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj, te načelnika općine Srebrenica i Skupštinu Općine Srebrenica, Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ je započela sa aktivnostima organizacije nestranačkog posmatranja ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

Ostanite povezani

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (15)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (5)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (58)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (33)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (5)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (6)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (10)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (4)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (1)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (2)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (7)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (7)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (11)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (5)

Glasaj

Mapa