Koalicija „Pod lupom“ će posmatrati izbore na svim biračkim mjestima u Gradu Prijedoru
Koalicija „Pod lupom“ će posmatrati izbore na svim biračkim mjestima u Gradu Prijedoru
Danas počinje izborna kampanja za prijevremene izbore za gradonačelnika Grada Prijedor
  Postani član/ica tima "Mladi pravnici/e za bolje izbore u BiH"
Postani član/ica tima "Mladi pravnici/e za bolje izbore u BiH"
Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ poziva te da postaneš dio tima mladih pravnika koji će kroz borbu protiv izbornih nepravilnosti doprinijeti boljim izborima u Bosni i Hercegovini.
  Završen trening Koalicije Pod lupom o strateškom planiranju – A šta kažu učesnici/e?
Završen trening Koalicije Pod lupom o strateškom planiranju – A šta kažu učesnici/e?
Posljednjim treningom u Brčkom, završen je niz treninga namijenjen organizacijama civilnog društva koje su učestvovale u građanskom, nestranačkom posmatranju Lokalnih izbora 2020. godine s ciljem jačanja njihovih kapaciteta u oblasti strateškog planiranja i namicanja sredstava.
  Organizacije civilnog društva u izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini
Organizacije civilnog društva u izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini
Na inicijativu i uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a u sklopu projekta „STEP“ kojeg finansira Evropska unija, Koalicija ,,Pod lupom“ je organizovala seriju online razgovora sa organizacijama civilnog društva na temu izborne reforme kako bismo proces dodatno otvorili prema javnosti, kao i kreirali prostor za organizacije da iskažu svoja razmišljanja o aktuelnim temama. Online razgovori okupili su predstavnike/ce većeg broja organizacija civilnog društva koje učestvuju u aktivnostima
  Jačanje civilnog društva: Koalicija Pod lupom sa više od 80 organizacija radi na tome da posmatranje izbora u BiH postane održivo
Jačanje civilnog društva: Koalicija Pod lupom sa više od 80 organizacija radi na tome da posmatranje izbora u BiH postane održivo
U Banjoj Luci je održan trening namijenjen organizacijama civilnog društva koje su učestvovale u građanskom, nestranačkom posmatranju Lokalnih izbora 2020. godine s ciljem jačanja njihovih kapaciteta u oblasti strateškog planiranja i namicanja sredstava.

Ostanite povezani

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (22)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (7)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (83)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (43)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (7)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (6)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (13)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (5)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (2)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (3)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (11)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (8)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (12)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (9)

Glasaj

Mapa