Saopćenje za javnost: Do 14:00 glasalo 38, 1 % birača, više nego na redovnim izborima

Posmatrači Koalicije ''Pod lupom'' su izvijestili Pozivni centar Koalicije „Pod lupom“ o procesu glasanja do 14:00h. Ohrabruje činjenica da do sada nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza (birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne), otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ni zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače.
Saopćenje za javnost: Do 14:00 glasalo 38, 1 % birača, više nego na redovnim izborima

Na 3 biračka mjesta primijećeno je od 1 do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.


Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na više od 50 % biračkih mjesta (do 10  takvih slučajeva).


Posmatrači „Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično/obiteljsko glasanje na dvije trećine biračkih mjesta (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti). Na 32 % biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini.


Na jednom biračkom mjestu je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 4, 2 % slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.


Posmatračima Koalicije „Pod lupom“ nije bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na tri biračka mjesta mjesta, a na 9 biračkih mjesta zabilježeni su prigovori od strane posmatrača.


Koalicija „Pod lupom“ prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na Lokalne izbore 2020. u Gradu Mostaru do 14:00 sati je 38, 1 % sa marginom statističke greške od +/- 0,96% na intervalu od 95 procentne tačnosti). To je veća izlaznost u odnosu na izlaznost u isto vrijeme na redovnim lokalnim izborima održanim 15. 11. 2020. za 2,9 %, što ohrabruje.


Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj 080 05 05 05 ili na sljedećem linku https://bih2020.electionsobserver.org/neregularnosti/ .


Sljedeća press konferencija održat će se u 21:00 h, kada će Koalicija „Pod lupom“ pružiti informacije o procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (15)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (5)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (58)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (33)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (5)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (6)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (10)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (4)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (1)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (2)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (7)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (7)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (11)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (5)

Glasaj

Mapa