Glasanje uz probleme, izlaznost 51 %

Saopćenje za javnost (15. 11. 2020. u 23:00 h)
Glasanje uz probleme, izlaznost 51 %

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' je na konferenciji za medije održanoj u 23.00 h u Sarajevu izvijestila javnost o pristupu posmatrača, otvaranju biračkih mjesta, procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta, te o uočenim kritičnim situacijama na terenu.


 Koalicija „Pod lupom“ je danas zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatrala izborni dan sa 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača/ica na terenu.


 Za 98 % posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu biračkim mjestima posmatrači su imali na 59 biračkih mjesta, od čega većina u Doboju i Banjoj Luci. U 51 slučaju problem pristupa je riješen, dok u 8 slučajeva posmatrači Koalicije „Pod lupom“ na kraju nisu nastavili posmatranje. Prvobitno pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, a naknadno je omogućen. To nam govori da posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora. 


 U 87, 5 % slučajeva, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 06:00 h.


 Na 96, 6 % biračkih mjesta uočeno je da su biračka mjesta uređena prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH/Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.


 Zabrinjava podatak da na svakom trećem biračkom mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vide imena i prezimena članova BO sa nazivom političkog subjekta kojem pripadaju, a što je obaveza.


 Na 3, 9 % biračkih mjesta je nedostajalo nešto od izbornog materijala, dok na 2, 2 % biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani.


 Na 99, 4 % biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.


 Ukupno 83, 8 % biračkih mjesta otvoreno je u 7:00 h, a preostala biračka mjesta sa kašnjenjem do sat vremena. Tri biračka mjesta otvorena su sa kašnjenjem od preko sat vremena: 103B017 u Vlasenici, 123B009 u Han Pijesku i 173A001 u Čapljini.


 Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Tajnost glasanja je bila ugrožena u Prijedoru gdje su glasačke kutije bile postavljenje pored samog prozora pri čemu su svi mogli vidjeti proces glasanja, ali je situacija riješena po prijavi posmatrača Koalicije „Pod lupom“. Ova situacija je još zabilježena i u Bratuncu, ali je po reakciji posmatrača nepravilnost otklonjena.


 Do 22:30 sati ukupno je zabilježeno 196 kritičnih situacija. Najveći broj kritičnih situacija odnosi se na zabranu posmatranja (60), različite nepravilnosti pri glasanju (45), nedostatak izbornog materijala (18).


 Na biračkom mjestu 136A032 u Općini Centar Sarajevo prijavljeno je dopisivanje glasova. Posljednje kritične situacije odnose se na proces brojanja glasova, odnosno na postojanje olovki na stolu na kojem se broje glasovi su zabilježene na tri biračka mjesta: 133A008 Novi Grad Sarajevo, Sanski Most i Tomislavgrad.


 Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na devet biračkih mjesta, u Trnovu FBiH, Maglaju, Srebreniku, Brčko distriktu BiH, Ilijašu, Gradačcu, Živinicama, Hadžićima i Milićima.


 Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu sa propisima. 98, 9 % biračkih mjesta je zatvoreno do 19:15, a preostalih 0, 8 % je zatvoreno sa kašnjenjem do sat vremena. Na 2, 3 % biračkih mjesta koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 sati nije omogućeno glasanje iako bi prema propisima moralo biti. Na skoro svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.


 Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ na 99, 4 % biračkih mjesta neometano prate proces brojanja glasova.


 Koalicija „Pod lupom“ po prvi put prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na Lokalne izbore 2020. do 19:00 sati je 51 % (sa marginom statističke greške od +/- 1, 07 % na intervalu tačnosti od .95%).


 Koalicija „Pod lupom“ zaprimila je oko 100 prijava građana o izbornim nepravilnostima na izborni dan. Najveći broj prijava odnosi se na nemogućnost ostvarivanja biračkog prava onih koji su pozitivni na COVID-19 ili se nalaze u izolaciji, prijave građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte bez njihovog znanja, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritiscima na birače. U Istočnom Novom Sarajevu je prijavljeno da je prilikom izlaska na glasanje birač utvrdio da se neko već potpisao na mjesto kraj njegovog imena u izvodu iz CBSa.


 Informacije o cjelokupnom procesu  izbornog dana, utvrđivanju rezultata izbornog dana i preliminarnu ocjenu izbornog dana, Koalicija „Pod lupom“ će predstaviti na sutrašnjoj konferenciji za medije (16. 11. 2020.) u 11:00 h u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (16)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (6)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (63)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (34)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (6)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (6)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (11)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (4)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (1)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (2)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (7)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (7)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (11)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (5)

Glasaj

Mapa