U više od 70 bh. gradova i općina pokrenuta peticija za uvođenje novih tehnologija u izborni proces

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ je današnjom konferencijom za medije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine označila početak kampanje za uvođenje novih novih tehnologija u izborni proces u BiH.
U više od 70 bh. gradova i općina pokrenuta peticija za uvođenje novih tehnologija u izborni proces

Kampanja unapređenja izbornog procesa Koalicije „Pod lupom“ će se oslanjati na aktivno učešće bh. građana i građanki u zahtjevu za uvođenje novih tehnologija u izborni proces, i to potpisivanjem građanske peticije širom Bosne i Hercegovine za sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan, uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića.


Danas će preko 60 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine u više od 70 gradova i općina izaći na ulice da dobiju podršku građana i građanki za unapređenje izbornog procesa. Svi građani i građanke će imati priliku potpisati peticiju jer će narednih osam dana (od 15.12. do 22.12.), svakodnevno biti organizovani ulični štandovi na kojima će biti moguće potpisati peticiju.


Pozivamo sve građane i građanke kada ugledaju naše prepoznatljivo ljubičaste štandove da potpišu peticiju jer samo zajedno i uz snažan pritisak građana možemo napraviti pozitivne promjene. – rekao je Hasan Kamenjaković, PR Koalicije „Pod lupom“.


Građansku peticiju za uvođenje novih tehnologija je moguće potpisati i online putem obrasca: https://podlupom.org/peticija/


Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ se već sedam godina kroz svoje aktivnosti zalaže za unapređenje izbornog procesa. Tokom rada u prethodnom periodu, predložen je veliki broj preporuka kojima bi se unaprijedio izborni proces u BiH, od kojih je jedan dio prihvaćen i implementiran u izborno zakonodavstvo. Međutim, za slobodne i poštene izbore u Bosni i Hercegovini neophodno uložiti još dosta truda da bi se moglo govoriti o uspješnoj izbornoj reformi. Jedna od ključnih preporuka Koalicije „Pod lupom“ za unapređenje izbornog procesa je sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića.


Shvatajući širinu uvođenja novih tehnologija u izborni proces i kompleksnost ove promjene, kao i tromost u proaktivnom pristupu za unapređenje izbornog procesa, uvidjeli smo da je neophodno direktno uključiti bh. građane i građanke u zemlji i inostranstvu u ovu kampanju i pokazati nadležnim institucijama da građani i građanke žele promjene u ovom smislu. Zbog toga smo se odlučili na pokretanje javne kampanje za unapređenje izbornog procesa koja podrazumijeva potpisivanje građanske peticije, odnosno direktni oblik demokratije kroz iskazivanje zahtjeva građana. – izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije „Pod lupom“.


Uvođenjem novih tehnologija bi se vratilo povjerenje građana u izbore, ali i doprinijelo povećanju transparentnosti u izborni proces. Konkretno, uvođenje mašina za skeniranje glasačkih listića ne bi značajno promijenilo način glasanja na koji su birači navikli, ali bi se spriječile izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjesto neizašlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova. Dodatno, bila bi omogućena kvalitetnija postizborna analiza i tzv. izborna forenzika od strane izborne administracije, posmatrača i svih sudionika izbornog procesa. Zavisno od tehnologije koja bi se primjenjivala, rezultate izbora mogli bi imati nekoliko sati ili minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta.


Elektronskom identifikacijom birača bi se spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlazi na glasanje kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu.


Od 110 demokratskih država svijeta, u njih preko 50 postoji sistem biometrijske identifikacije birača/ica, a u preko 40 i neki oblik novih tehnologija za pomoć pri glasanju. Nove tehnologije su posebno značajne u državama sa niskim povjerenjem građana i građanki u izbore jer mogu doprinijeti sprečavanju izbornih prevara na izborni dan u značajnoj mjeri i povećati povjerenje javnosti u izborni proces.


Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da je sva snaga upravo u rukama građana i građanki ove zemlje, te da su promjene nabolje moguće, ali samo uz njihovo aktivno učešće.


Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (34)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (8)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (133)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (74)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (10)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (4)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (8)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (15)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (6)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (3)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (4)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (11)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (13)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (15)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (17)

Glasaj

Mapa