Vodič kroz izborne nepravilnosti - preuzmi, nauči i druge obuči!

Koalicija ''Pod lupom'' je objavila Vodič kroz izborne nepravilnosti, u cilju informisanja građana/ki o najčešćim izbornim nepravilnostima koje predstavljaju ozbiljne povrede biračkih prava građana/ki.

Izborne nepravilnosti su obuhvaćene Krivičnim zakonom BiH i drugim zakonima i propisima. Inicijativu za pokretanje postupka može podnijeti svako pravno i fizičko lice čije je pravo, ustanovljeno Izbornim zakonom BiH, povrijeđeno.


Osim nepravilnosti, Vodič sadrži sve informacije o Općim izborima 2018., kao i uputstvo kako se glasa na ovogodišnjim Općim izborima. Objavljen je na tri jezika i moguće ga je preuzeti u nastavku ili na web stranici Koalicije ''Pod lupom'' www.podlupom.org u padajućem meniju PREUZMI .


  Pod Lupom - Vodič kroz izborne nepravilnosti (HRV)


  Pod Lupom - Vodič kroz izborne nepravilnosti (BOS)


  Pod Lupom - Vodič kroz izborne nepravilnosti (SRP)


Koalicija ''Pod lupom'' poziva građane/ke da preuzmu Vodič o izbornim nepravilnostima, informišu se koje kazne su predviđene za kršenje zakona, te reaguju u slučaju uočenih izbornih nepravilnosti pozivom na besplatan broj 080 05 05 05 ili direktno putem aplikacije za prijavu nepravilnosti na web stranici Koalicije ''Pod lupom''. 

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (616)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (186)

Providne glasačke kutije (197)

Smanjenje visine glasačkih kabina (65)

Sve navedeno (925)

Drugo (148)

Glasaj

Mapa