Video poruka EU ambasadora Sattlera i uglednih Mostaraca za građane Mostara u okviru kampanje Koalicije „Pod lupom“

Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler podržao je kampanju „Prvi put biram“ koju realizuje Koalicija „Pod lupom“ s ciljem da edukuje, informiše i potakne mlade da glasaju na izborima koji će se održati 20. decembra u Mostaru.
Video poruka EU ambasadora Sattlera i uglednih Mostaraca za građane Mostara u okviru kampanje Koalicije „Pod lupom“

Kampanji su se pridružili i neki od uglednih Mostaraca i Mostarki, književnik Elvedin Nezirović, profesor Adi Đukić, književnica Senka Marić , voditelj Boris Čerkuč, izvršni direktor ZenDev-a Senad Šantić i muzičar Orhan Maslo, podstičući svoje sugađane da iskoriste pravo glasa na dan izbora kao i da se pri tome pridržavaju mjera za sprječavanje širenja virusa Covid-19.


„Građani i građenke ovog prelijepog grada su 12 godina bili  uskraćeni  najosnovnijeg demokratskog prava  prava da biraju. To će se promijeniti naredne nedelje, kada će stotinu hiljada Mostaraca/ki imati mogućnost da glasaju. Nemojte potcjenjivati moć svog glasa! Glasaj i biraj svoje lokalne predstavnike!– poručio je ambasador Sattler, u videu Koalicije „Pod lupom“.


Koalicija „Pod lupom“ poziva sve građane i građanke Mostara da 20. decembra 2020. iskoriste svoje građansko pravo koje im je dugo bilo uskraćeno, da izađu na izbore jer je to jedini način da se spriječe izborne nepravilnosti i prevare.


Video možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=vOqzPdDJ9LM

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (15)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (5)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (58)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (33)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (5)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (6)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (10)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (4)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (1)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (2)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (7)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (7)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (11)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (5)

Glasaj

Mapa