01. 10. 2020. - Saopštenje za javnost - Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ do sada zabilježili 238 izbornih nepravilnosti: Prednjači zabranjena kampanja i zloupotreba javnih resursa

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH je na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci prezentovala nalaze dugoročnog posmatranja u prve tri sedmice izvještavanja izbornih posmatrača/ica (07. 09. – 27. 09. 2020. godine).
01. 10. 2020. - Saopštenje za javnost - Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ do sada zabilježili 238 izbornih nepravilnosti: Prednjači zabranjena kampanja i zloupotreba javnih resursa

Stotinu dugoročnih posmatrača/ica Koalicije „Pod lupom“ je zabilježilo 238 slučajeva izbornih nepravilnosti od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj opštini/gradu u Bosni i Hercegovini.


 


„Prema Izbornom zakonu BiH zabranjen je bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u vremenu od datuma raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje. Ovakav vid preuranjene kampanje predstavlja evidentno kršenje odredbi Izbornog zakona BiH.“ – rekao je Srđan Ostojić, izborni analitičar Koalicije „Pod lupom“.


 Sljedeća najučestalija izborna nepravilnost odnosi se na zloupotrebu javnih resursa i zloupotrebu funkcija najčešće kroz intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata. Ukupno je zabilježeno 54 slučaja ove nepravilnosti.


 Po broju zabilježenih slučajeva slijedi, 19 slučajeva pristrasnog medijskog izvještavanja, 13 slučajeva pritiska na medije ili NVO-e, te po 11 slučajeva zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte i raspirivanja etničke, vjerske ili rasne netrpeljivosti. Posebno zabrinjava 10 zabilježenih slučajeva pritiska na birače i kupovine glasova.


 Ostali slučajevi zabilježenih izbornih nepravilnosti odnose se na: neažurnost biračkog spiska u 8 opština, 5 slučajeva nezakonite trgovine biračkim mjestima u biračkim odborima, veće prijave ili odjave birača u 2 opštine, te 24 slučaja drugih vrsta nepravilnosti. Dugoročni posmatrači/ce Koalicije osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija prate i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova. Zabrinjava podatak da čak 62 lokalne izborne komisije ne održavaju redovne sedmične sjednice.


 “Prema izvještajima posmatrača, 4 lokalne izborne komisije nisu održale nijednu sjednicu u periodu posmatranja, a to su Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad, Pale (FBiH) i Stari grad Sarajevo“ – izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije „Pod lupom“.


 Četiri lokalne izborne komisije još uvijek rade u nepotpunomm sastavu, tj. nemaju sve članove, a to su Goražde, Teslić, Kupres RS i Petrovac. U pet lokalnih izbornih komisija navode da nemaju adekvatne uslove za rad, a to su Bihać, Bosansko Grahovo, Istočno Novo Sarajevo, Sanski Most i Višegrad.


 Iako je to obaveza propisana od strane CIK-a, usvojen poslovnik o radu nema jedna izborna komisija (Vitez). Deset lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe zakona koji se odnose na ravnopravnost spolova i to podjedanko, pet na štetu žena i pet na štetu muškaraca.


 Rokovi predviđeni izbornim kalendarom CIK-a u najvećoj mjeri se poštuju od strane lokalnih izbornih komisija. Zabilježen je samo jedan slučaj u opštini Ravno da izvod iz Centralnog biračkog spiska nije bio javno dostupan građanima na vrijeme.


 U izvještajnom periodu uloženo je ukupno 7 prigovora političkih subjekata lokalnim izbornim komisijama,  a koji se odnose na trgovinu mjestima u biračkim odborima, stranačku pristrasnost lokalnih izbornih komisija i zloupotrebu ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte.


 Trenutne aktivnosti Koalicije „Pod lupom“ provode se kroz STEP projekat kojeg finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Projekat STEP jača ulogu i kapacitete civilnog društva i građana BiH da efikasno podrže procese demokratizacije doprinoseći slobodnim i poštenim izborima u BiH. U sklopu misije građanskog, nestranačkog posmatranja Lokalnih izbora 2020. godine Koalicija „Pod lupom“ na izborni dan planira angažman 3.000 nestranačkih, građanskih posmatrača izbornog dana na biračkim mjestima širom BiH.


 „Cilj Koalicije 'Pod lupom' su slobodni i pošteni izbori. Cilj Koalicije 'Pod lupom' je zaštita glasova građana birača. Nas ne zanimaju rezultati izbora – zanima nas da ti rezultati budu stvarni odraz izborne volje građana i na tome predano radimo šest godina“ – izjavio je Ilija Trninić, član Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“.


 Iz Koalicije „Pod lupom“ apeluju da ovi lokalni izbori proteknu u demokratskoj atmosferi, mirno i dostojanstveno, te pozivaju građane da izađu i ostvare svoje pravo glasa. Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ će dati sve što je u njihovoj moći da im to pravo niko ne naruši.


 Podsjećamo građane i građanke Bosne i Hercegovine da se mogu prijaviti za posmatrače/ice izbornog dana na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org, te da prijave uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.


 


                                                                                                                                               


Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatoru za odnose s javnošću Koalicije ,,Pod lupom'' Hasanu Kamenjakoviću putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 033 268 160 i 063 396 521.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (7)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (4)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (36)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (20)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (3)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (4)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (6)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (1)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (1)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (1)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (2)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (6)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (4)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (5)

Glasaj

Mapa