Izborni dan do 15:00 bez incidenata i kršenja Izbornog zakona BiH

17.2.2019. Koalicija ''Pod lupom'' koja danas posmatra prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u 9 općina/gradova u BiH izvještava javnost o toku izbornog dana do 15:00 sati.
Izborni dan do 15:00 bez incidenata i kršenja Izbornog zakona BiH

Koalicija ''Pod lupom'' do 15:00 sati nije zabilježila incidente na biračkim mjestima niti kršenja Izbornog zakona BiH.

Mobilni timovi su do 15:00 sati obišli dodatno 71 biračko mjesto a isti reaguju i po dojavama o sumnji u izborne nepravilnosti.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH ukupni odaziv birača/ica do 11 sati  iznosi 17,52% od čega je najmanji odaziv u općini Domaljevac-Šamac, 5,57%, a najveći odaziv je u  Gradu Doboj, 21,67 %.

Koalicija poziva političke subjekte na poštivanje izborne šutnje, a građane i građanke BiH da izađu na izbore u što većem broju. Podsjećamo, biračka mjesta se zatvaraju u 19:00 sati.

Uočene izborne nepravilnosti možete prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na broj telefona 033 268 160 ili putem e pošte info@podlupom.org.

Nestranački, građanski posmatrači/ce Koalicije ''Pod lupom'' prisutni su na oko 60% redovnih biračkih mjesta, a na terenu je i 7 mobilnih timova.  Izborni dan je na većini biračkih mjesta počeo u skladu sa Izbornim zakonom BiH uz nepravilnosti na određenim biračkim mjestima u izolovanim slučajevima. 

Naredno saopćenje za javnost o toku glasanja, zatvaranju biračkih mjesta, te eventualnim incidentnim situacijama tokom cijelog izbornog dana Koalicija planira objaviti oko 21:00 sat.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ''Pod lupom'' Nini Zubović putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 063 396 534.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (1)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (2)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (17)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (7)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (3)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (1)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (1)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (1)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (0)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (0)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (1)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (1)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (5)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (0)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (2)

Glasaj

Mapa