Izgradnja kapaciteta

Izgradnja kapaciteta je proces kojim ljudi, organizacije i društva, tokom vremena, sistematski podstiču i razvijaju svoje kapacitete kako bi ostvarili socijalne i ekonomske ciljeve, uključujući i poboljšavanje svog znanja, vještina, sistema i institucija.

Da bi se ojačalo razumijevanje primjenjivog zakonodavstva i izgradili kapaciteti osoblja da se uspješno snalaze u pravnim lavirintima, Koalicija ,,Pod lupom'' predlaže strateške mjere koje mogu doprinijeti izgradnji kapaciteta ne samo osoblja Koalicije nego i građana i drugih organizacija civilnog društva. Koalicija će nastojati da motiviše i upozna građane, a posebno mlade birače, o važnosti izbora i aktivnog uključivanja u izborni proces kroz aktivnosti kao što su edukativne radionice, seminari i  treninzi. Rezultati koje očekujemo su povećano učešće mladih i različitih aktera civilnog društva u izbornom procesu kako bismo imali efikasnu i funkcionalnu mrežu glasnih zagovarača.


MJERE  • Osmišljen i implementiran sistem izgradnje kapaciteta i osnaživanja građana, posebno mladih birača, na području cijele BiH;

  • Osmišljen i implementiran sistem izgradnje kapaciteta i prenosa znanja za različite aktere civilnog društva na području cijele BiH.


KLJUČNE AKTIVNOSTI  • Konferencije o izbornim pitanjima na centralnom i regionalnom nivou;

  • Javne rasprava o izbornim pitanjima; 

  • Konferencije o pitanjima organizacije rada političkih subjekata na centralnom i regionalnom nivou.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (616)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (186)

Providne glasačke kutije (197)

Smanjenje visine glasačkih kabina (65)

Sve navedeno (925)

Drugo (148)

Glasaj

Mapa