Nestranački posmatrači Koalicije „Pod lupom“ će biti na svim biračkim mjestima na prijevremenim izborima u Travniku i Foči (FBiH)

Nakon što je donijela odluku o prestanku mandata načelnika Općine Foča (FBiH) i odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 18. sjednici, održanoj 02. 02. 2021. godine donijela odluke o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za načelnika/cu Općine Foča (FBiH) i Općine Travnik.
Nestranački posmatrači Koalicije „Pod lupom“ će biti na svim biračkim mjestima na prijevremenim izborima u Travniku i Foči (FBiH)

Nestranački posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom" će biti na svim biračkim mjestima u Općini Travnik i Općini Foča (FBiH) te će kroz praćenje otvaranja i uređenja biračkih mjesta, procesa glasanja, zatvaranja biračkih mjesta i brojanje glasova, pratiti i bilježiti pojavu mogućih izbornih nepravilnosti i raditi na njihovom otklanjanju u toku izbornog dana da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.


Koalicija „Pod lupom“ će također pratiti i objaviti podatke o izlaznosti na prijevremenim izborima i kao i rezultate za izbor načelnika/ce Općine Foča (FBiH) i Općine Travnik.


O cijelom izborom procesu javnost će biti informisana putem saopćenja za javnost, konferencija za medije i društvenih mreža. Koalicija „Pod lupom“ će u Travniku formirati Pozivni centar gdje će organizovati i većinu medijskih aktivnosti kroz koje će objavljivati podatke o izbornom procesu i za Općinu Foča (FBiH) i za Općinu Travnik, a cijeli RASPORED AKTIVNOSTI se nalazi na zvaničnoj stranici Koalicije.“


Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju da građani i građanke Koaliciji „Pod lupom“ mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem online obrasca PRIJAVI IZBORNU NEREGULARNOST na web stranici www.podlupom.org.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (20)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (6)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (75)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (37)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (7)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (3)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (6)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (12)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (4)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (2)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (3)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (10)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (7)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (11)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (7)

Glasaj

Mapa