Potpisan sporazum koji vodi ka izborima u Mostaru

Sastanak delegacija Evropske unije, ambasadora SAD-a i Velike Britanije sa šefovima HDZ-a BiH i SDA, rezultirao je sporazumom o izbornom modelu za Grad Mostar.
Potpisan sporazum koji vodi ka izborima u Mostaru

Bakir Izetbegović i Dragan Čović su u Mostaru potpisali dva sporazuma koji se tiču rješavanja dugogodišnjeg problema ovog hercegovačkog grada.


Prvenstveno, potpisan je Politički sporazum koji tretira usuglašeni model Izbornog zakona, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po Gradskim područjima i obuhvaćene su usuglašene izmjene Statuta Grada Mostara.

Između ostalog, prvi lokalni izbori u Mostaru trebali bi biti održani u isto vrijeme kada i u ostatku države, odnosno već u novembru ove godine, a ne u februaru 2021. kako se ranije nagađalo.


Politički sporazum za Grad Mostar_17.06.2020.-1 


Iz ovog sporazuma proističu izmjene Statuta Grada Mostara.


Statut Grada Mostara


Također, iz sporazuma proističu i izmjene Izbornog zakona, odnosno njegovog dijela za Mostar.


Izmjene izbornog zakona BiH_Model B-1


Također, Izetbegović i Čović potpisali su sporazum koji obavezuje stranačke čelnike da za šest mjeseci od početka pregovora donesu prijedlog izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji će potom uputiti u Parlamentarnu proceduru.


Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH_17.06.2020.-1


Izvor: Agencije


 

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (6)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (3)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (20)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (12)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (3)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (2)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (3)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (4)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (1)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (1)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (1)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (1)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (5)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (2)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (2)

Glasaj

Mapa