Prvi put biram

Aktivnost Koalicije za slobodne i poštene izbore ,,Pod lupom" pod nazivom ''Prvi put biram!'' podrazumijeva edukaciju mladih birača, državljana Bosne i Hercegovine (BiH) koji su tek navršili ili će u skorije vrijeme navršiti 18 godina starosti čime će steći uslove za glasanje na izborima.


Izlazak za izbore je od velike važnosti za razvoj demokratije u BiH, a mladi čine oko 21% biračkog tijela. U svakom izbornom ciklusu postoji određeni broj „novih potencijalnih glasača“ koji su tek postali punoljetni i koji se po prvi put susreću sa mogućnošću glasanja. Da bi se ohrabrili, dodatno informisali i edukovali Koalicija 'Pod lupom' sprovodi ovakav vid edukacije namijenjen baš za one koji će prvi put da biraju. 


U periodu od marta 2016. godine do juna 2018. godine održano je ukupno 1275 interaktivnih radionica za učenike završnih razreda srednjih škola i brucoše na području cijele BiH pod nazivom ''Prvi put biram!''. Vršnjački edukatori, edukovali su u ovom periodu 29.000 mladih u 234 različitie obrazovne institucije u 69 općina i gradova u BiH.  U septembru 2016. napravljen je kviz pod istoimenim nazivom gdje su sve starosne generacije imale mogućnost testirati svoje znanje o izborima, što je po prvi put rađeno u zemlji, ali i regionu. U kvizu je učestvovalo ukupno 2.542 osobe, odnosno jedinstvenih korisnika, dok je kviz pokrenut/igran ukupno 32.644 puta. Kviz je pokrenut i 2018. godine  a učestvovalo je ukupno 2.017 osoba, odnosno jedinstvenih korisnika dok je kviz odigran ukupno 55.243 puta.UTISCI UČENIKA


,,Radionica je inovativna, relaksirajuća i uz to vrlo motivirajuća. Svaka čast edukatorima Dženani i Mevludinu, vjerujem da su i ostali tako kvalitetni. Meni kao pojedincu jako se dopala prilika da budemo posmatrači na izborima i to svi trebamo iskoristiti. Sve pohvale i samo naprijed!" - Ajša Luković, II Gimnazija Zenica 


,,Učestvovala sam u ovoj jako zanimljivoj radionici koja je, zapravo, predstavljala simulaciju pravih izbora. Bilo je jako interesantno, korisno i saznali smo dosta novih informacija potrebnih za našu budućnost. Smatram da bi se u budućnosti trebalo organizovati još više ovakvih radionica u cilju političkog obrazovanja mladih." - Amila Vrabac, Gimnazija Fojnica


,,Izuzetno mi se svidjelo ono sa čime su upoznali nas, mlade, buduće birače na ovoj radionici 'Prvi put biram!'. Objasnili su nam način i pravila glasanja, a to će nam, naravno, biti potrebno i značajno za našu bolju budućnost." - Nedžma Vehabović, Gimnazija Fojnica


 

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (34)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (8)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (133)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (74)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (10)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (4)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (8)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (15)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (6)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (3)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (4)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (11)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (13)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (15)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (17)

Glasaj

Mapa