Izborni dan protiče uglavnom mirno, uz nekoliko primjedbi i prigovora na izborni proces, te jednu prijavu policiji

Koalicije za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' izvijestila je o procesu glasanja i izlaznosti birača/ca u Prijedoru do 14:00 h.
Izborni dan protiče uglavnom mirno, uz nekoliko primjedbi i prigovora na izborni proces, te jednu prijavu policiji

Proces glasanja


Od nepravilnosti pri procesu glasanja, posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili da na biračkom mjestu 009B063 birač ubacuje više glasačkih listića u glasačku kutiju, dok je na biračkom mjestu 009B035 dozvoljeno jednoj osobi da glasa za više osoba u nekoliko navrata.


Skoro na polovini biračkih mjesta (47%) zabilježeno je do deset slučajeva porodičnog glasanja. Također, na više od polovine biračkih mjesta (56,5%) zabilježeni su i slučajevi vraćanja birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti).


Na jednom biračkom mjestu (009B062) je bilo otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta. Na svakom petom biračkom mjestu zabilježen je bar jedan slučaj da ista osoba pruža pomoć većem broju birača da glasaju u kabini.


Do deset slučajeva glasanja bez propisne identifikacije birača zabilježeno je na sedam biračkih mjesta (009B035, 009B038, 009B042, 009B051-B, 009B063, 009B065, 009B085).


Tokom glasanja, mjere za sprečavanje širenja COVID-19 nisu se primijenjivale na 8,7% biračkih mjesta.


Na šest biračkih mjesta je bilo pisanih primjedbi ili prigovora od strane posmatrača izbornog procesa.


Kršenje izborne šutnje je zabilježeno u Centru Prijedora i odnosi se na upotrebu interaktivnog bilborda, a Koalicija „Pod lupom“ je pripremila prigovor za Centralnu izbornu komisiju BiH koja je prvostepeni organ nadležn u ovom slučaju. Politički subjekti su jasno imali mogućnost uplatiti vlastitu promociju do dana kad počinje izborna šutnja, odnosno 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, a to su propustili učiniti.


Prijave građana


Koaliciji „Pod lupom“ su prijavljena dva slučaja kršenja izborne šutnje na društvenim mrežama, međutim, zbog pojave naloga na društvenim mrežama koje nije mgouće povezati sa političkim subjektima, ove nepravilnosti nisu tretirane Izbornim zakonom u BiH. U slučaju utvrđivanja vlasništva stranice na društvenim mrežama, Koalicija „Pod lupom“ će navedene prijave obraditi i uputiti ka Centralnoj izbornoj komisiji BiH.


Posebno zabrinjavajući slučaj koji su prijavila dva građanina, odnosi se na pritiske na birače za glasanje za jednog kandidata sa broja telefona koji je registrovan na Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske – poslovnica Prijedor. Slučaje je prijavljen Policijskoj upravi Prijedor MUP-a RS.


Izlaznost


Koalicija „Pod lupom“ prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost do 14:00 h na prijevremenim izborima u Prijedoru je 21,4 % (sa marginom statističke greške od +/- 3 % na intervalu od 99 procentne tačnosti).


Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj 080 05 05 05 ili putem zvaničnih društvenih mreža Koalicije „Pod lupom“.


Sljedeća konferencija za medije održat će se u 21:00 h, kada će Koalicija „Pod lupom“ pružiti informacije o izlaznosti na izbore, procesu glasanja, zatvaranju biračkih mjesta i preliminarne rezultate za izbor gradonačelnika Grada Prijedor.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (34)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (8)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (133)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (74)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (10)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (4)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (8)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (15)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (6)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (3)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (4)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (11)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (13)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (15)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (17)

Glasaj

Mapa