Koalicija „Pod lupom“ odgovorila na 12 pitanja iz Upitnika Evropske komisije

Koalicija „Pod lupom“ je poslala relevantne odgovore Direkciji za evropske integracije BiH na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a koja se tiču oblasti izbora i izbornog procesa.

Do 31. januara dostavljeno je dvanaest odgovora na devet pitanja iz dijela Upitnika o političkom kontekstu, te po jedan odgovor na pitanja iz poglavlja 19. Socijalna politika i zapošljavanje, 23. Pravosuđe i osnovna prava i 31. Vanjska, sigurnosna i odbrambena politika.


Direkcija za evropske integracije BiH je naglasila da je ,,neophodno da se osim nadležnih institucija koje će učestvovati u procesu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije, u ovaj važan zadatak uključe i organizacije civilnog društva“. Iz istih razloga Koalicija „Pod lupom“ je osjećala obavezu da kao dio civilnog društva, te važan fakor u izbornim pitanjima i ispred 10.000 građana uključenih u aktivnosti posmatranja doprinese ovom procesu.


Koalicija „Pod lupom“ se nada da će i druge organizacije civilnog društva, kao i svi građani BiH, uzeti učešće u ovom procesu u bliskoj budućnosti, jer doprinos je još uvijek moguć s obzirom da ne postoje zvanični rokovi postavljeni od strane Evropske komisije do kojih se organizacije i građani mogu uključiti u proces.


 

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (375)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (100)

Providne glasačke kutije (124)

Smanjenje visine glasačkih kabina (28)

Sve navedeno (494)

Drugo (85)

Glasaj

Mapa