Koalicija 'Pod lupom': Predstavljen preliminarni izvještaj o monitoringu predizbornog perioda

Na press konferenciji održanoj danas u Sarajevu Koalicija 'Pod lupom' predstavila je preliminarni izvještaj o dugoročnom posmatranju izbornog procesa u BiH koje je Koalicija provela u periodu od 01.jula do 09.oktobra, 2014.
Koalicija 'Pod lupom': Predstavljen preliminarni izvještaj o monitoringu predizbornog perioda

Predizborno razdoblje proteklo je uglavnom u mirnoj atmosferi uz izolirane slučajeve kršenja Izbornog zakona i pravila. S obzirom da nije bilo poboljšanja u pravnom okviru  za provođenje izbora, neka od ključnih pitanja u predizbornom razdoblju su ostala nerazriješena.


'Ponavlja se praksa trgovine i trampe u mjestima u biračkim odborim između političkih subjekata, skoro 50% birača u Brčko Distriktu nema državljanstvo entiteta i ne može glasati, nastavlja se zloupotreba položaja odnosno resursa od strane političkih partija i javnih službenika, te se nastavlja i nepoštivanje zvaničnih rokova za početak predizborne kampanje', kazala je Jelena Tanasković, pravna savjetnica Koalicije.


Prema izvještaju, pozitivne strane u unapređenju izbornog procesa su da izborni zakon i podzakonski akti nude dobru osnovu za održavanje slobodnih i poštenih izbora, pojačana je zastupljenost žena u izbornoj administraciji, učetvorostručen je broj akreditovanih nestranačkih posmatrača, transparentan je proces verifikacije političkih subjekata i kandidata, izborna administracija je bila profesionalna te je unaprijeđen proces obuke biračkih odbora.


Direktor Koalicije Dario Jovanović je izjavio da će Koalicija na izborni dan imati 3.000 posmatrača raspoređenih na biračkim mjestima širom zemlje, u svim opštinskim izbornim komisijama tj. njih 142 i u mobilnim timovima.


'Po prvi put u BiH će se raditi dvije stvari: vršiti poređenje rezultata glasanja sa rezultatima CIK-a kako bi se i na ovaj način preduprijedila i spriječila pojava nepravilnosti tj. uticaja na slobodnu volju birača i falsifikovanje rezultata glasanja, te SMS izvještavanje o izbornom procesu. Posmatrači će biti prisutni tokom cijelog izbornog dana, prateći otvaranje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje i proces brojanja glasova', rekao je Jovanović.


Koalicija je pozvala građane da u što većem broju izađu na izbore, a sve sudionike izbornog procesa da svojim aktivnostima i ponašnjem doprinesu slobodnim i poštenim izborima.


'Koalicija je, također, ocjenjuje da je na ovogodišnjim izborima veliki interes za nestranačko posmatranje te je pozvala sve posmatrače da profesionalnio nepristrasno i objektivno obave svoju dužnost', kazao je Jan Zlatan Kulenović, član Strateškog odbora Koalicije.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava čime će se svim građanima/kama sa navršenih 18 godina omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo bez obzira na njihovu etničku pripadnost i prebivalište. (0)

Implementirati presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH a koje se odnose na konstituisanje Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostar. (1)

Uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu od strane birača/ica. (8)

Uvesti elektronsku identifikaciju birača/ica tj. čitače jedinstvenih bar kodova sa važećih identifikacionih dokumenata za identifikaciju birača/ica na biračkom mjestu. (1)

Smanjiti unutarstranački izborni prag za Opće izbore u BiH na 10% i izjednačiti ga sa unutarstranačkim izbornim pragom za lokalne izbore. (1)

Izbornim zakonom BiH predvidjeti institut zamjenskog poslaničkog mandata kako bi se izbjegla situacija da jedna osoba obavlja funkciju u izvršnoj vlasti, a istovremeno dobije mandat u zakonodavnoj vlasti. (0)

Omogućiti prigovor na izborni proces svima u svakoj fazi izbornog procesa. (1)

Spriječiti zloupotrebu javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje kroz zakonsko regulisanje ovog pitanja. (0)

Unaprijediti sistem kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj tako i neizbornoj godini kroz jačanje ljudskih i tehničkih kapaciteta Službe za reviziju CIk-a BiH. (0)

Pokrenuti inicijativu o donošenju državnog zakona o političkim organizacijama. (0)

Pokrenuti parlamentarnu i vanparlamentarnu raspravu o uvođenju instituta vanrednih izbora, vodeći računa o složenosti ustavnog uređenja BiH imajući u vidu da postoje četiri nivoa vlasti. (0)

Uvesti funkciju nestranačkog predsjednika/ce i zamjenika predsjednika/ce biračkog odbora koji će biti obučavani i pripremani za rad u neizbornim godinama kroz posebne programe edukacije. (1)

Uvesti dodatne mehanizme osiguranja kako bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. (2)

Nakon utvrđivanja broja neiskorištenih glasačkih listića, a prije pakovanja u originalne kutije, iste treba učiniti neupotebljivim na način da se donji desni i lijevi uglovi glasačkih listića odrežu makazama. (0)

Uskladiti izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na ravnopravnost spolova u postupku imenovanja članova/ica Centralne izborne komisije BiH. (0)

Glasaj

Mapa