Saopštenje: Izborni dan u Glamoču započeo u skladu sa zakonom uz kašnjenje u otvaranju jednog biračkog mjesta

Građanski posmatrači Koalicije ,,Pod lupom'' posmatraju prijevremene izbore za načelnika koji se danas održavaju u opštini Glamoč.
Saopštenje: Izborni dan u Glamoču započeo u skladu sa zakonom uz kašnjenje u otvaranju jednog biračkog mjesta

17.12.2017. u 9.00h - Posmatrači Koalicije su prisutni na osam od devet redovnih biračkih mjesta,  a na terenu je i jedan mobilni tim. Biračko mjesto 085A008 u selu Rore nije pokriveno jer posmatrači Koalicije nisu mogli pristupiti istom zbog otežanih vremenskih prilika.


Izborni dan je započeo u skladu s Izbornim zakonom BiH.  Sedam od osam biračkih mjesta na kojima su prisutni posmatrači Koalicije je otvoreno na vrijeme, a jedno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta zbog kašnjenja članova biračkog odbora.


Niti na jednom biračkom mjestu nije zabilježen nedostatak izbornog materijala, a na svim posmatranim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkog mjesta. Takođe, nisu primijećene oznake političkih subjekata na biračkim mjestima ili u krugu od 50 metara oko biračkih mjesta.


Prijevremeni izbori u opštini Glamoč se održavaju zbog smrti bivšeg načelnika, koji je na toj funkciji bio od 2008. godine. Pravo glasa ima 4.412 birača, od čega 4.091 u zemlji i 321 van BiH. Koalicija poziva političke subjekte na poštovanje izborne šutnje, a građane i građanke ove opštine da izađu na izbore, te da prijave eventualne uočene nepravilnosti Koaliciji ,,Pod lupom“ na broj telefona 033 268 160.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (577)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (175)

Providne glasačke kutije (187)

Smanjenje visine glasačkih kabina (59)

Sve navedeno (870)

Drugo (136)

Glasaj

Mapa