Saopštenje: KO I KAKO VARA NA IZBORIMA?

Građani Brčko Distrikta i Bjeljine pozvali političke stranke na odgovornost, krive ih za izborne prevare i sveprisutnu političku korupciju...

Koalicija ,,Pod lupom“ je u sklopu zagovaračke kampanje za unapređenje izbornog procesa tokom prethodna dva dana održala u Brčko Distriktu i Bijeljini dva javna događaja pod nazivom ''KO I KAKO VARA NA IZBORIMA?“.Javna tribina u Brčko Distriktu i regionalna konferencija u Bijeljini su okupile preko 100 učesnika koji su saglasni da se mora stati u kraj prevarama na izborima, a političke stranke i predstavnici u vlasti početi odgovorno ponašati i poštivati zakone koje sami donose.


Koalicija „Pod lupom“ je prezentovala dokumentovane slučajeve težih kršenja izbornih pravila, a koji se očituju kroz nezakonitu trgovinu članstvom u biračkim odborima, kupovinu glasova i nedozvoljene pritiske na birače, zloupotrebu ličnih podataka u svrhu glasanja poštom, neažurnost biračkih spiskova po opštinama, zloupotrebu javnih resursa u svrhu kampanje, veliki broj fiktivnih prijava i odjava birača u pojedinim sredinama, te preuranjenu, zabranjenu izbornu kampanju u vremenu prije izbornog dana. Na izborni dan postoje slučajevi nepropisne idetifikacije birača, glasanja u ime drugih osoba, porodičnog glasanja, te dodavanja ličnih glasova za kandidate na glasačke listiće prilikom brojanja glasova, kao i pogrešnog pakovanja izbornog materijala i neslaganja u testovima tačnosti za koje su odgovorni birački odbori.  


Učesnici su dali bezuslovnu podršku prioritetnim preporukama Koalicije ,,Pod lupom“, koje su predstavljene u Finalnom izvještaju o posmatranju Lokalnih izbora 2016. godine.Na svim dosadašnjim događajima primjetna je ogorčenost građana na neodgovorno ponašanje predstavnika u vlasti i političkih stranaka. Tako je neizostavna tema svih događaja bila politička korupcija koja dovodi do nezakonitog i bahatog ponašanja predstavnika u vlasti koji upravljaju sudbinama građana zarad ličnih interesa, te promovišu kulturu stranačkog zapošljavanja, kupovine glasova i uslovljavanja birača. Građani upravo u tome vide osnovni razlog odlaska ljudi iz cijele zemlje jer niko ne vidi perspektivu i napredak ukoliko se takvi obrasci ponašanja nastave. Političkim strankama i pojedincima u njima jedino preostaje da se uskoro mijenjaju nabolje, a na građanima da ih natjeraju da to učine.   


Iz Koalicije ,,Pod lupom“, u čije aktivnosti je do danas uključeno više od 25.000 građana, poručeno je da će se zauzeti da se izborni proces unaprijedi i da se dese izmjene koje će vratiti povjerenje građana u izborni proces.


,,Izborni zakon BiH je dobar temelj, ali ima puno manjakvosti i treba raditi na tome da bude bolji. Ono što posebno zabrinjava je da se u posljednje vrijeme ne dešavaju unapređenja već određeni koraci unazad u


cijelom procesu, a što će se nažalost manifestovati 2018. godine kroz de facto sistem zatvorenih lista jer je unutarstranački prag za kandidate na listama podignut za 4 puta u odnosu na posljednje opšte izbore tj. na čak 20%“, rekao je direktor projekta Koalicije ,,Pod lupom“ Dario Jovanović.


Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić istaknuo je da nijedni izbori u BiH od 1996. godine nisu bili potpuno slobodni niti pošteni, te je naglasio da je najveći problem nepoštivanje zakona.


,,Ovakve izbore ćemo imati sve dok se ne nametne odgovornost političkim subjektima, koji su podstrekači svih izbornih nepravilnosti. Izbori u BiH dođu kao vanredno stanje u kojem se otvoreno kupuje i prodaje i niko za to ne odgovara“, rekao je Šehić, dodajući da su mnogi koji učestvuju u izbornom procesu obučeni da “falsificiraju izbornu volju građana”.


Neke od ključnih preporuka, koje će Koalicija “Pod lupom” uputiti donosiocima odluka su da predsjednici biračkih odbora budu nestranačke osobe s iskustvom u provođenju izbora, skraćivanje rokova od datuma raspisivanja izbora do službene i potpune objave konačnih rezultata, te omogućavanje nestranačkim posmatračima podnošenje progovora.


Koalicija ,,Pod lupom“ zahtijeva i unapređenje sistema kontrole finansijskog poslovanja političkih stranaka, sprečavanje razmjene mjesta i potencijalne trgovine mjestima u biračkim odborima, omogućavanje skeniranja glasačkog listića od strane glasača kako bi se spriječile izborne manipulacije i brže objavili rezultati, te stvaranje zakonskih pretpostavki i omogućavanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru.


Učesnicima oba javna događaja je omogućeno da se direktno obrate donosiocima odluka slanjem razglednica sa zahtjevima za unapređenje izbornog procesa.


Ovi događaji su među prvima u nizu od 13 javnih događaja koje će Koalicija “Pod lupom” organizovati širom BiH.


Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ,,Pod lupom“ Jovani Kljajić putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 033 268 160 i 065 252 016.

Anketa

Šta je prioritetno za unapređenje izbornog procesa od preporuka Koalicije ''Pod lupom''?
Rezultati

Nestranački predsjednik biračkog odbora (389)

Javna objava imena svih članova biračkog odbora 30 dana prije izbornog dana (105)

Providne glasačke kutije (134)

Smanjenje visine glasačkih kabina (32)

Sve navedeno (515)

Drugo (88)

Glasaj

Mapa